Odwiedza nas 130 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Dynia w occie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Dynia w occie - 3.5 out of 5 based on 2 votes

 

 


Przepis ten dostałam od mojej Teściowej, która co roku robi przetwory z dyni.

Wstyd się przyznać, ale dynię w occie spróbowałam pierwszy raz dopiero w zeszłym roku, wcześniej jakoś nie mogłam się zmusić, nie potrafiłam wyobrazić sobie smaku i to mnie chyba hamowało.

Mój Mąż jednak nie dał za wygraną i w końcu udało Mu się mnie namówić, do posmakowania dyni.

I co ??? I teraz ją uwielbiam, jest chrupiąca, słodko kwaśna, idealna do obiadu jak i do samodzielnego chrupania.

Jednym słowem jest MEGA pyszna !

 



Składniki na ok 8 słoików 0,5l :

- ok 2-2,5 kg dyni

- 3 l wody

- 500ml octu



Lukier:

- 2,5 szklanki cukru

- 2,5 l wody

- ok 16 goździków

- pół łyżki soli

 



Obraną i umytą dynię oczyszczamy z nasion i miękkiego miąższu. Kroimy w kostkę.

Zalewamy wodą z octem. Zostawiamy na 24 godziny.

Następnie miksturę octową wylewamy.



Zagotowujemy lukier z goździkami,  i dodajemy dynię.



Gotujemy do momentu zeszklenia dyni.


 Widać różnicę, prawda ?

Dynia, gdy zeszkli się, ma bardziej wyrazisty kolor.

Na koniec gorącą dynię wykładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy, kładziemy do góry dnem.



Polecam serdecznie ten przepis, jest rewelacyjny !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram