Papryka w keczupie

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Papryka w keczupie - 4.4 out of 5 based on 5 votes

 

Ah te wakacje, niby lato a pracy więcej niż w ciągu roku smile

Dzieci w domu, goście, grille, wyjazdy, aż wreszcie masa porzetworów do zrobienia, bo w końcu lato to najlepszy moment aby zamknąć smakołyki w słoikach wink

Jesienią i zimą wspaniale jest jeść swoje domowe przetwory, bez żadnych sztucznych dodatków.  Ba ! Co więcej, ekonomiczniej wyjdzie nam zrobić przetwory w domu, niż potem kupować gotowce w sklepie. Wystarczy znależć moment, kiedy dane warzywa i owoce są najtańsze i wziąć się do pracy wink

 

Dzisiaj po przerwie przedstawiam Wam wspaniały przepis, który mam od kolegi.  Mat, serdeczne dzięki smile

Przepis na paprykę w keczupie, trochę zmodyfikowałam pod siebie, dodając chilli, keczup mieszany oraz oregano i oto jest.

Papryka w keczupie świetnie nadaje się jako dodatek do leczo, sosów, dań chińskich itp.

Ma słodko-kwaśny smak.

Ostatnio zrobiłam makaron , do tego smażona kiełbasa i dodatek tej papryki z sosem. Danie szybkie i proste.

Zapraszam do przepisu i do dalszych kombinacji wink

 

 

Składniki na 10 słoików o pojemności ok 240 ml:

- 1,5 kg papryki (dałam pół na pół czerwoną i żółtą)

- 450 g cebuli

- 1 papryczka chilli

- 1 płaska łyżka soli

 

Zalewa:

- 3/4 szklanki pikantnego keczupu

- 1/2 szklanki łagodnego keczupu

- 1/3 szklanki octu 10%

- 1/2 szklanki wody

- 1/3 szklanki cukru

- 1,5 łyżeczki soli

- 0,5 łyżki czarnego świeżo mielonego pieprzu

- 1 łyżka oregano

 

Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na podłużne paski. Cebulę kroimy w piórka. Papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i również kroimy dość drobno.

Warzywa solimy, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania zalewy.

 

Do garnka dajemy oba rodzaje keczupu, wlewamy ocet, wodę, wsypujemy cukier, sól, pieprz oraz oregano. Zagotowujemy.

Nastepnie dodajemy warzywa i gotujemy ok 8 minut, mieszając.

Słoiki o pojemności 240 ml wyparzamy i dokładnie osuszamy. wkładamy warzywa z sosem, zakręcamy.

Po zagotowaniu wody, pasteryzujemy jeszcze ok 10 minut,

 

 

 

 

Smacznego smile

 

 

 

Przepis bierze udział w akcji: 

Warzywa psiankowate 2015