Nie ma sezonu bez ogórków małosolnych !!!
Wybaczcie, że dopiero teraz wstawiam przepis, ale za każdym razem jak je robiłam, to nie zdążyłam zrobić zdjęć, znikały w oka mgnieniu :-)
Ogórki małosolne to mój smak dzieciństwa, moja Mama zawsze w sezonie je robiła. Teraz role odmieniły się i gdy ja je przygotowuję, daję również rodzicom :-)
A przygotowuję zawsze słoik o pojemności 3 l i na taką porcję podam Wam przepis:
Składniki:
- ok 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
- 6 dużych ząbków czosnku
- kilka cm korzenia chrzanu
- liść chrzanu
- 5-6 liści czarnej porzeczki lub wiśni
- 10 dużych kwiatostanów kopru
- 1,5 l wody
- 2 łyżki soli morskiej
Ogórki myjemy oczyszczamy z szypułek, jeśli jeszcze mają.
Na dno umytego i wyparzonego słoja układamy 2 ząbki czosnku przekrojone na pół (aby wydobyć większy aromat), kawałek korzenia chrzanu, kawałek liścia chrzanu, 2 liście porzeczki oraz 3 kwiatostany kopru.
Następnie układamy połowę ogórków.
Na ogórki znów układamy czosnek jak i wszystkie inne dodatki w tej samej proporcji jak wyżej.
Potem znów wkładamy ogórki do słoja.
Na koniec dajemy chrzan, liście czarnej porzeczki, czosnek oraz koper.
Przykrywamy słój niezbyt szczelnie i odstawiamy w zacienione miejsce na 3 dni. Po tym czasie nasze ogórki małosolne są gotowe, choć jeśli zalejecie je gorącą wodą, to będą szybciej gotowe.
Jeśli ogórki dłużej postoją w solance, zrobią się kiszone.
Smacznego :-)