Ogórki małosolne

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ogórki małosolne - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

Nie ma sezonu bez ogórków małosolnych !!!

Wybaczcie, że dopiero teraz wstawiam przepis, ale za każdym razem jak je robiłam, to nie zdążyłam zrobić zdjęć, znikały w oka mgnieniu :-)

Ogórki małosolne to mój smak dzieciństwa, moja Mama zawsze w sezonie je robiła. Teraz role odmieniły się i gdy ja je przygotowuję, daję również rodzicom :-)

A przygotowuję zawsze słoik o pojemności 3 l i na taką porcję podam Wam przepis:

 

 

Składniki:

- ok 2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych

- 6 dużych ząbków czosnku

- kilka cm korzenia chrzanu

- liść chrzanu

- 5-6 liści czarnej porzeczki lub wiśni

- 10 dużych kwiatostanów kopru

- 1,5 l wody

- 2 łyżki soli morskiej

 

Ogórki myjemy oczyszczamy z szypułek, jeśli jeszcze mają.

Na dno umytego i wyparzonego słoja układamy 2 ząbki czosnku przekrojone na pół  (aby wydobyć większy aromat), kawałek korzenia chrzanu, kawałek liścia chrzanu, 2 liście porzeczki oraz 3 kwiatostany kopru.

Następnie układamy połowę ogórków.

Na ogórki znów układamy czosnek jak i wszystkie inne dodatki w tej samej proporcji jak wyżej.

Potem znów wkładamy ogórki do słoja.

Na koniec dajemy chrzan, liście czarnej porzeczki, czosnek oraz koper.

Przykrywamy słój niezbyt szczelnie i odstawiamy w zacienione miejsce na 3 dni. Po tym czasie nasze ogórki małosolne są gotowe, choć jeśli zalejecie je gorącą wodą, to będą szybciej gotowe.

 

Jeśli ogórki dłużej postoją w solance, zrobią się kiszone.

 

 

Smacznego :-)