Odwiedza nas 101 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Bułeczki kukurydziane na zakwasie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bułeczki kukurydziane na zakwasie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

W większości przepisów spotkałam się z bułkami kukurydzianymi na drożdżach.

Owszem, czasem piekę na drożdżach, ale zdecydowanie wolę zakwas. Ten przepis będzie z zakwasem i drożdżami.

Tym razem wykorzystam zakwas pszenny, próbowałam z żytnim, ale to nie był ten smak, tutaj zdecydowanie pszenny zakwas pasuje.

 

Bułeczki są mieszane, z lekką przewagą mąki pszennej, jednak możecie spokojnie zwiększyć ilość mąki kukurydzianej do np. 250 g a mąki pszennej dać tylko 100 g.

Wyjdą wtedy bardziej żółte i zmienią trochę konsystencję.

 

 

 

 

Składniki na ok 10 bułeczek:

- 3 łyżki zakwasu pszennego

- 150 g mąki kukurydzianej

- 200 g mąki pszennej (dałam typ 550)

- 200 g wody

- 1 łyżeczka świeżych drożdży

- 1,5 łyżeczki cukru

- 2 łyżki masła

- opcjonalnie ziarna  lub nasiona do posypania

- 1 jajko

- 1 łyżka słodkiej rzadkiej śmietanki

 

 

Zakwas przekładamy łyżą do miski.

Z drożdży, ciepłej wody, cukru oraz łyżki mąki pszennej robimy rozczyn. Zostawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Przelewamy do miski z zakwasem.

Dodajemy resztę mąki pszennej jak i kukurydzianej, sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło.

 

Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość, przez ok 1,5 do 2 godzin. W lekko nagrzanym piekarniku trwało to u mnie przez ok 1 h.

 

Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na 10 części, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blaszce. Ostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok 1 h.

Podczas drugiego wyrastania możemy nagrzać sobie piekarnik do 225 stopni.

 

Gdy nasze bułeczki będą już odpowiednio wyrośnięte i napuszone, smarujemy je roztrzepanym jajkiem z 1 łyżką śmietanki, opcjonalnie posypujemy nasionami lub ziarnami.

 

Wstawiamy do nagrzanego do 225 stopni piekarnika i pieczemy przez ok 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

 

Bułki studzimy na kratce.

 

 

Polecam !

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram