Odwiedza nas 164 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Pszenno-żytni chleb mleczny na zakwasie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

To jest moje drugie podejście z zakwasem i chlebami pieczonymi na nim.

Za pierwszym razem zakwas zmarnowałam, nie dokarmiałam zbyt często i musiałam się z nim rozstać.

Tym razem postanowiłam, że spróbuję jeszcze raz.

Pierwszy chleb był totalną porażką, zakalec i twardy jak kamień.

Pomimo 20-godzinnego wyrastania nie udał się, widocznie zrobiłam coś nie tak...

Nie poddałam się...

Kolejnym chlebem był  Chleb mleczny na zakwasie z przepisu Dorotki z blogu Moje Wypieki.

I to był własnie strzał w dziesiątkę, chleb rewelacyjnie się udał, nie musiałam czekać 20 godzin na upieczenie  i co najważniejsze, można przeprowadzać z nim

różne modyfikacje :-)

Oto jedna z nich...

 

Ten przepis stosuję od kilku miesięcy, czasem zmieniam dodatki, ale najbardziej przypadł nam do gustu właśnie z dodatkiem mąki żytniej typ 720. 

Jest to jasna mąka, idealnie nadaje się to tego typu chleba i oczywiście jest zdrowsza od pszennej.

 

 

 


Składniki:

- 1 szklanka * zakwasu żytniego lub pszennego (osobiście polecam żytni)

- 2/3 szklanki mleka

- 1/4 szklanki wody przegotowanej

- 2 łyżki roztopionego masła

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka soli

- 2 szklanki mąki pszennej(najlepiej typ 550)-

- 1 1/4 szklanki mąki żytniej typ 720

- 1 łyżeczka drożdży

 

Dodatkowo:

- mąka ziemniaczana do obsypania koszyka, w którym ma wyrastać chleb


Opcjonalnie na wierzch, gdy chleb wyrasta bez koszyka:

- 1 jajko

- 2 łyżki słodkiej śmietanki

- nasiona do posypania(sezam czarny, sezam biały, siemię lniane słnecznik, dynia,  itp)

 

 

Zakwas  doprowadzamy do temperatury pokojowej, dokarmiamy 12 godzin przed pieczeniem chleba.

Mieszamy z ciepłym mlekiem.

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki* ciepłej wody, dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki mieszamy z solą, miksturą drożdżową i zakwasem.

Wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło.

Zostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (u mnie w ciepłym piekarniku ok 1,5 godz).

Następnie wyjmujemy ciasto i lekko wyrabiamy. Na posypanej mąką powierzchni formujemy bochenek, można dać również do kosza do wyrastania lub

foremki keksowej o długości 30 cm.

 


Zostawiamy  na 1 godzinę, przykryte, do podwojenia objętości.

 

Przed samym pieczeniem, jeśli nie mamy chleba w koszu do wyrastania,  smarujemy bochenek jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki,

posypujemy nasionami, makiem lub tylko oprószamy mąką.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 240 st, potem zmniejszamy do 190 st i pieczemy jeszcze 25 minut.

Studzimy na kratce.

Aha, dodam, że z tego przepisu wychodzi chleb o wadze ok. 800 g.

 

A to mój pierwszy chleb mleczny jaki upiekłam z tego przepisu, pojechał na prezent do mojej kuzynki, która mieszka pod Łodzią :)

Chleb posmarowałam jajkiem z dodatkiem śmietanki i posypałam makiem:

 

 

 

 

Kolejny chleb mleczny posmarowany jajkiem i posypany nasionami ( sezam, czarny sezam, prażony len)

 Wyżej pokazane chleby były pieczone wg. oryginalnego przepisu, czyli zamiast 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej, dajemy tyle samo mąki pszennej.

 


Tu już zmodyfikowałam przepis, dodając zamiast samej mąki pszennej, 1 szklankę mąki pszennej razowej pełnoziarnistej typ 1850.

Chleb wyrastał w koszyku i został oprószony jedynie mąką. Z czasem można tworzyć różne wariacje na bazie tego przepisu, dodając inną mąkę, nasiona do ciasta, itp...

jednak nie kombinujmy zbyt wiele, aby nie obciążyć ciasta chlebowego, ma nam ładnie wyrosnąć :-)

 

 

 

 



Wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik, ale należy zwrócić uwagę, aby nie przypalić chleba. W moim piekarniku po 10 minutowym pieczeniu w 240 st,

muszę przykrywać chleb folią aluminiową na kolejne 20 min.

 

Moje uwagi:

- szklanka u mnie ma zawsze 250 ml

 


Serdecznie polecam ten przepis !

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram