Pełnoziarnisty chleb żytni na maślance

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pełnoziarnisty chleb żytni na maślance - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 


Ostatnio mam natchnienie na próbowanie nowych przepisów na pieczywo.

A to wszystko dlatego, że lubimy urozmaicenia, powiem więcej, gdy już wprawiłam się trochę w wypiekaniu chlebów i bułek, mam chęć próbować coraz to więcej i więcej nowych !


Tak więc tym razem wynalazłam przepis na pełnoziarnisty chleb żytni na maślance ze strony Nigelli, który oryginalną nazwę ma Miss-Campbells-Wheaten-Bread, tak więc oryginalna receptura jest z pełnoziarnistą mąką pszenną.

Ja oczywiście przepis przerobiłam trochę pod siebie, mąkę pszenną zastąpiłam żytnią razową, gdyż miałam jej akurat więcej.

 

 


Składniki na 1 bochenek o wadze prawie 1kg:

- 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 ( w oryginalnym przepisie jest pełnoziarnista mąka pszenna)

- 100 g mąki pszennej typ 550

- 1 płaska łyżka soli

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 2 łyżki cukru pudru

- 300 ml maślanki (1 kubeczek 400 g)

- 60 g masła

- 2 łyżki płatków owsianych

 

 

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce razem do połączenia.

Dodajemy zimne masło, rozcieramy palcami z mąką, tak aby powstała konsystencja bułki tartej.

 

 

Stopniowo dodajemy maślankę.

Ciasto wyrabiamy na stolnicy obsypanej mąką.

Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do tortownicy (ja użyłam garnka) o średnicy 20 cm, natłuszczonej masłem i obsypanej otrębami żytnimi(ja miałam akurat owsiane).

 

 

Przed pieczeniem ciasto nacinamy na krzyż, smarujemy maślanką i posypujemy płatkami owsianymi.

Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Moja uwaga, aby chleb lepiej się zarumienił, ok. 5-10 minut przed końcem pieczenia, dobrze jest jeszcze lekko spryskać wodą.

 

 

Amatorom pełnoziarnistego pieczywa chleb na pewno będzie smakował, ja jestem zachwycona, mój Mąż nie, gdyż lubuje się jedynie w chlebach pszennych i w dodatku bez ziaren, ale to kwestia gustu.

Chleb raczej nadaje się do wędlin, serów, itp... Ze słodkimi dodatkami typu dżem, miód moim zdaniem nie pasuje.

 

 

Osobiście polecam ten przepis :-)