Maślane rogaliki śniadaniowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Maślane rogaliki śniadaniowe - 5.0 out of 5 based on 1 vote



Pyszne, mięciutkie, puszyste rogale wielkości bułek.


Idealne na śniadanie. Ciasto może wyrastać przez noc w lodówce a rano wystarczy je uformować, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i upiec.

Te z przepisu nadają się do dżemów, miodu i innych słodkich dodatków.

Po zmniejszeniu ilości cukru a zwiększeniu soli, będą nadawały się do wędlin i sera.

Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki .



Składniki na ok 12 sztuk rogali:

- 580 g mąki pszennej

- 2 jajka

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżka oleju

- 1,5 łyżki cukru ( dałam pół łyżki)

- pół łyżeczki soli ( dałam 1 łyżkę)

- 1 szklanka letniego mleka ( u mnie 250 ml)

- 60 g roztopionego masła

- 20 g świeżych drożdży



Dodatkowo:

- 50 g roztopionego masła do smarowania ciasta

- 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania

- mak do posypania



Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypujemy mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione ostudzone masło (60 g).

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na stół i wyrabiamy, podsypując mąką (nie za dużo, aby ciasto nie było twarde).

 Wyrabiamy tak długo, aż zacznie odstawać od rąk.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki.

Każdą z nich wałkujemy na owalny placek o długości około 20 cm. Smarujemy niewielką ilością masła. Zwijamy, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku.

Po zwinięciu łączymy delikatnie  końce razem na kształt rogalików.

Rogaliki układamy na blasze w sporych odstępach, odstawiamy do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypujemy makiem.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut. Studzimy na kratce.



Smacznego :-)