Odwiedza nas 269 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Maślane rogaliki śniadaniowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Maślane rogaliki śniadaniowe - 5.0 out of 5 based on 1 vote



Pyszne, mięciutkie, puszyste rogale wielkości bułek.


Idealne na śniadanie. Ciasto może wyrastać przez noc w lodówce a rano wystarczy je uformować, pozostawić do ponownego wyrośnięcia i upiec.

Te z przepisu nadają się do dżemów, miodu i innych słodkich dodatków.

Po zmniejszeniu ilości cukru a zwiększeniu soli, będą nadawały się do wędlin i sera.

Przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki .



Składniki na ok 12 sztuk rogali:

- 580 g mąki pszennej

- 2 jajka

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżka oleju

- 1,5 łyżki cukru ( dałam pół łyżki)

- pół łyżeczki soli ( dałam 1 łyżkę)

- 1 szklanka letniego mleka ( u mnie 250 ml)

- 60 g roztopionego masła

- 20 g świeżych drożdży



Dodatkowo:

- 50 g roztopionego masła do smarowania ciasta

- 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania

- mak do posypania



Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypujemy mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione ostudzone masło (60 g).

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na stół i wyrabiamy, podsypując mąką (nie za dużo, aby ciasto nie było twarde).

 Wyrabiamy tak długo, aż zacznie odstawać od rąk.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy ręczniczkiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, formujemy kulki.

Każdą z nich wałkujemy na owalny placek o długości około 20 cm. Smarujemy niewielką ilością masła. Zwijamy, jak naleśnika, wzdłuż krótszego boku.

Po zwinięciu łączymy delikatnie  końce razem na kształt rogalików.

Rogaliki układamy na blasze w sporych odstępach, odstawiamy do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypujemy makiem.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut. Studzimy na kratce.



Smacznego :-)

Komentarze   

Justyna
0 #1 Justyna 2014-11-20 13:26
Już korzystałam z Pani przepisów (m.in kulki serowe, ciasto na pierogi) a dziś biorę się za te rogaliki. Planuję jeszcze upiec grahamki :) Dziękuję, że dzieli się Pani swoimi przepisami.
Pozdrawiam
Justyna

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram