Tradycyjny irlandzki chleb na sodzie z okazji Dnia Św. Patryka

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tradycyjny irlandzki chleb na sodzie z okazji Dnia Św. Patryka - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 

Dzisiaj jest Dzień Św. Patryka, który jest hucznie obchodzony w Irlandii, wszyscy wystrojeni na zielono, przebrani za skrzaty,  w zielonych kapeluszach.

Symbolami są również garnce wypełnione złotem, podkowy, jednym słowem, wszystko, co przynosi szczęście :-)

Ale najważniejszym symbolem tego Święta jest shamrock, czyli trójlistna koniczyna.

Według legendy, wykorzystał ją Święty Patryk, poprzez pokazanie tej rośliny jako jednej łodygi z trzema liśćmi do zobrazowania istoty Trójcy Świętej.

17 marca, to jest w Dniu Świętego Patryka, shamrock jest noszony w klapie ubrania przez Irlandczyków na całym świecie.

 

Jako, że mój Mąż to również Patryk i obchodzi dzisiaj imieniny, postanowiłam upiec coś nowego z okazji Jego Święta :-)

 

Przepis na ten chleb, to tradycyjna irlandzka receptura, podana przez irlandzkiego szefa kuchni,  Rory O'Connell'a.

Chleb ten nie ma nic wspólnego z przepisami na irlandzki chleb z rodzynkami na słodko, jest to wersja jaką pieką w Stanach.

Prawdziwy irlandzki chleb na sodzie, to biała  mąka, maślanka, soda, sól, opcjonalnie kminek, ale jeśli nie lubimy, możemy pominąć ten dodatek.

 

Chlebek jest bardzo smaczny, wilgotny, dzięki maślance, świeży jeszcze przez następne dwa dni. Bardzo szybki do zrobienia, bo dzięki sodzie nie musimy czekać dodatkowo na wyrastanie, ten proces trwa w piekarniku, podczas pieczenia :-)

 

Bardzo polecam, szczególnie dla początkujących !

 

 

 

Składniki:

- 3 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 550)

- 1 1/2 szklanki maślanki

- 2 płaskie łyżeczki sopli

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- opcjonalnie 2 łyżeczki kminku (ja użyłam rozmarynu)

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.

Garnek żeliwny lub okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach.

Mieszamy mąkę, sodę i sól w dużej misce.Dodajemy maślankę oraz opcjonalnie kminek i zagniatamy ciasto.

Ciasto będzie klejące, ale takie powinno być, proszę nie dosypujcie mąki ! Wtedy będzie zbyt ścisłe!

Formujemy w kulę.Wkładamy do przygotowanej tortownicy lub garnka, lekko spłaszczamy, aby chleb był średnicy formy.

Chleb nacinamy dość głęboko na krzyż aż do brzegów. Smarujemy maślanką, możemy posypać ulubionymi ziołami.

Pieczemy przez ok 35-45 minut, do momentu, gdy skórka zbrązowieje.Chleb po upieczeniu powinien wydawać głuchy odgłos, wtedy będzie dobry.

Studzimy na kratce.


 

Smacznego :-)