Babka ziemniaczana, jak i barszcz ukraiński, są przygotowywane u nas w Rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Moi Dziadkowie ze strony Mamy pochodzą z Kresów, więc tego typu dania przyrządzane były na co dzień.
Do dnia dzisiejszego kontynuujemy rodzinnie tą tradycję :-)
Z racji piątku przepis jest postny, ale równie dobrze można dodać wędzonego boczku.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 8 łyżek mąki
- 3 jajka
- sól, pieprz, majeranek do smaku
- opcjonalnie 300 g przerośniętego wędzonego boczku
Boczek kroimy w kostkę lub drobne paseczki, smażymy bez tłuszczu, wystarczy, ze wytopi się to, co ma mięso.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku.
Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy całe jajka, zeszklona cebulę oraz przyprawy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Tortownicę o średnicy 30 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy masę ziemniaczaną.
Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok. 1 godziny.
Metodą suchego patyczka sprawdzamy ciasto, jeśli patyczek jest mokry, pieczemy jeszcze przez chwilę.
Smacznego :-)