Babka ziemniaczana

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Babka ziemniaczana - 4.0 out of 5 based on 2 votes

 

Babka ziemniaczana, jak i barszcz ukraiński, są przygotowywane u nas w Rodzinie z pokolenia na pokolenie.

 

Moi Dziadkowie ze strony Mamy pochodzą z Kresów, więc tego typu dania przyrządzane były na co dzień.

Do dnia dzisiejszego kontynuujemy rodzinnie tą tradycję :-)

 

Z racji piątku przepis jest postny, ale równie dobrze można dodać wędzonego boczku.

 

 

 

Składniki:

- 2 kg ziemniaków

- 4 cebule

- 8 łyżek mąki

- 3 jajka

- sól, pieprz, majeranek do smaku

- opcjonalnie 300 g przerośniętego wędzonego boczku

 

 

 Boczek kroimy w kostkę lub drobne paseczki,  smażymy bez tłuszczu, wystarczy, ze wytopi się to, co ma mięso.

Cebulę kroimy w drobną kostkę,  podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku.

Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy całe jajka, zeszklona cebulę oraz przyprawy.

 

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

 

Tortownicę o średnicy 30 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy masę ziemniaczaną.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok. 1 godziny.

 

Metodą suchego patyczka sprawdzamy ciasto, jeśli patyczek jest mokry, pieczemy jeszcze przez chwilę.

 

 

Smacznego :-)