Babka ziemniaczana, jak i barszcz ukraiński, są przygotowywane u nas w Rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Moi Dziadkowie ze strony Mamy pochodzą z Kresów, więc tego typu dania przyrządzane były na co dzień.
Do dnia dzisiejszego kontynuujemy rodzinnie tą tradycję :-)
Z racji piątku przepis jest postny, ale równie dobrze można dodać wędzonego boczku.
Kuchnia kresowa to kulinarna mieszanka potraw pochodzących z terenów ukraińskich, białoruskich, litewskich, itd...
Przed wojną tereny wschodnie należały do Polski.
Po zakończeniu II Wojny Światowej Polacy musieli opuścić te ziemie.
Mimo wszystko do dziś pozostała tradycja, także kulinarna.
Potrawy Kuchni kresowej były tanie, proste jak i wykwintne.
Jednak każda z nich miała za zadanie być bardzo treściwą.
Jako pierwszy chcę Wam przedstawić przepis na bigos z kresów.
Jest on gotowany na kilku rodzajach mięs, ze świeżą kapustą.
Polecam go na co dzień jak i na Święta, jest bardzo smaczny.