Faworki na piwie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Tym oto przepisem kończę sezon "tłustoczwartkowy"  :-)

Faworki na piwie, mimo iż cienko wałkowane, pięknie wyrośnięte !

Przepis z książki "Kuchnia polska dla każdego", trochę zmodyfikowany przeze mnie.

 

Faworki bardzo smaczne, jednak chyba żadne na razie nie przebiły tych z bitą śmietaną :-)

 

 

 

 

Składniki na ok 50 szt:

- 6 żółtek

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżka spirytusu

- 4 łyżeczki masła

- 1/2 szklanki jasnego piwa

- szczypta soli

- 3 łyżki cukru pudru

- olej lub smalec do smażenia (smażyłam na smalcu)

 

 

Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę.

Dodajemy żółtka, piwo, sól, masło, spirytus.

Zagniatamy ciasto, do momentu, gdy przestanie kleić się do rąk.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do lodówki (przyspieszyłam ten proces wkładając na ok. 20 minut do zamrażalnika).

 

Po wyjęciu z lodówki ciasto jeszcze raz zagniatamy, kroimy na plastry, rozwałkowujemy dość cienko.

Kroimy na prostokąty o długości ok 6-7 cm. Na środku nacinamy i jeden koniec przekładamy przez nacięcie.

 

Tradycyjnie do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy kawałek ciasta aby sprawdzić temperaturę, jeśli wypłynie, możemy smażyć.

Smażymy na złoty kolor.

 

Wyjmujemy i układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego :-)