Odwiedza nas 94 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

Faworki na piwie

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Tym oto przepisem kończę sezon "tłustoczwartkowy"  :-)

Faworki na piwie, mimo iż cienko wałkowane, pięknie wyrośnięte !

Przepis z książki "Kuchnia polska dla każdego", trochę zmodyfikowany przeze mnie.

 

Faworki bardzo smaczne, jednak chyba żadne na razie nie przebiły tych z bitą śmietaną :-)

 

 

 

 

Składniki na ok 50 szt:

- 6 żółtek

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżka spirytusu

- 4 łyżeczki masła

- 1/2 szklanki jasnego piwa

- szczypta soli

- 3 łyżki cukru pudru

- olej lub smalec do smażenia (smażyłam na smalcu)

 

 

Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę.

Dodajemy żółtka, piwo, sól, masło, spirytus.

Zagniatamy ciasto, do momentu, gdy przestanie kleić się do rąk.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do lodówki (przyspieszyłam ten proces wkładając na ok. 20 minut do zamrażalnika).

 

Po wyjęciu z lodówki ciasto jeszcze raz zagniatamy, kroimy na plastry, rozwałkowujemy dość cienko.

Kroimy na prostokąty o długości ok 6-7 cm. Na środku nacinamy i jeden koniec przekładamy przez nacięcie.

 

Tradycyjnie do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy kawałek ciasta aby sprawdzić temperaturę, jeśli wypłynie, możemy smażyć.

Smażymy na złoty kolor.

 

Wyjmujemy i układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego :-)

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram