Oponki serowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Oponki serowe - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Moja przedostatnia propozycja na tłusty czwartek w tym roku ;-)

Smak dzieciństwa, oponki serowe. Moja Mama mówiła na nie również obwarzanki, chociaż niewiele mają z nimi wspólnego ;-)

 

Przepyszne, jednak najlepsze jeszcze, gdy są delikatnie ciepłe.

 

Naprawdę polecam !

 

 

Składniki na ok. 40 szt:

- 500 g półtłustego twarogu

- 500 g mąki

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 4 żółtka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- szczypta soli

- 1 łyżeczka octu

- 250 ml kwaśnej śmietany

- 1 opak cukru waniliowego(16 g) lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 kieliszek spirytusu

- olej lub smalec do smażenia

- cukier puder do posypania

 

 

Ser można zmielić trzy razy, ja tego nie robiłam.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, sól oraz sodę oczyszczoną.

Dodajemy twaróg, śmietanę, żółtka, spirytus, cukier waniliowy, bądź ekstrakt, ocet.

Zagniatamy ciasto, aby miało jednolitą konsystencję. Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 cm.

Wykrawamy szklanką większe kółka, a kieliszkiem, w środku mniejsze.

 

Tradycyjnie, żeby sprawdzić, czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, wrzucamy kawałek ciasta, jeśli po chwili wypłynie, tzn, że możemy smażyć. Wtedy ogień zmniejszamy na średni, aby nie spalić naszych oponek.

 

Podajemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub roztopioną czekoladą i  posypać posiekanymi orzechami.

 

Polecam :-)