Odwiedza nas 151 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Oponki serowe

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Oponki serowe - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Moja przedostatnia propozycja na tłusty czwartek w tym roku ;-)

Smak dzieciństwa, oponki serowe. Moja Mama mówiła na nie również obwarzanki, chociaż niewiele mają z nimi wspólnego ;-)

 

Przepyszne, jednak najlepsze jeszcze, gdy są delikatnie ciepłe.

 

Naprawdę polecam !

 

 

Składniki na ok. 40 szt:

- 500 g półtłustego twarogu

- 500 g mąki

- 3/4 szklanki cukru pudru

- 4 żółtka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- szczypta soli

- 1 łyżeczka octu

- 250 ml kwaśnej śmietany

- 1 opak cukru waniliowego(16 g) lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 kieliszek spirytusu

- olej lub smalec do smażenia

- cukier puder do posypania

 

 

Ser można zmielić trzy razy, ja tego nie robiłam.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, sól oraz sodę oczyszczoną.

Dodajemy twaróg, śmietanę, żółtka, spirytus, cukier waniliowy, bądź ekstrakt, ocet.

Zagniatamy ciasto, aby miało jednolitą konsystencję. Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1 cm.

Wykrawamy szklanką większe kółka, a kieliszkiem, w środku mniejsze.

 

Tradycyjnie, żeby sprawdzić, czy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, wrzucamy kawałek ciasta, jeśli po chwili wypłynie, tzn, że możemy smażyć. Wtedy ogień zmniejszamy na średni, aby nie spalić naszych oponek.

 

Podajemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub roztopioną czekoladą i  posypać posiekanymi orzechami.

 

Polecam :-)

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram