Wspaniała Tarta Tatin

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Wspaniała Tarta Tatin - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Tarta Tatin, to francuski deser,  inaczej odwrócona tarta. Pod spodem mamy pyszne oblepione karmelem owoce, na wierzchu natomiast złociste ciasto francuskie.Gdy  jest upieczona, przekładamy ja na talerz do góry nogami, tak, aby na wierzchu były owoce.

 

Przepis na tą tartę mam z wspaniałej książki Jamiego Olivera : Kulinarne Wyprawy Jamiego". Dostałam ja od mojego Męża na urodziny, prezent idealny :-)

Tarta jest przepyszna, karmel powstały z cukru trzcinowego oraz półsłodkiego wina nadaje jej głębokiego smaku. Jabłka z karmelem rewelacja !!!

 

Najlepsza jest jeszcze lekko ciepła, podana z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną z mascarpone.

Dzisiaj miałam okazję wypróbować drugą wersję podania i powiem szczerze, ze była smaczniejsza.

Tarta z lodami była dla mnie zbyt słodka, natomiast bita śmietana z mascarpone, ekstraktem z wanilii oraz minimalną ilością cukru pudru, dopełnia smaku idealnie !

 

Kwestia gustu, możecie podać jak Wam się podoba ;-)

 

 

 Składniki:

- 375 g ciasta francuskiego (1 opak. maxi)

- 6-7 mniejszych lekko kwaskowatych jabłek, ja użyłam Ligol

- 100 g cukru trzcinowego

- 100 ml półsłodkiego wina czerwonego

- 1 przekrojona na pół laska wanilii

- 50 g masła

- opcjonalnie lody waniliowe lub mascarpone ubite z kremówką, ekstraktem waniliowym i 1 łyżką cukru pudru

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Na patelnię żaroodporną o średnicy 28-30 cm ( nie posiadam takiej patelni, więc użyłam formy do tarty o średnicy 30 cm) wysypujemy cukier, dodajemy wanilię, podlewamy winem, gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż wytworzy się  lekki karmel.

Gdy karmel będzie miał ciemnobrązowy kolor i będzie pięknie pachniał (smakował również !), dodajemy obrane, pokrojone na pół (z wyciętymi gniazdami oczywiście) jabłka.

Smażymy przez ok 5 minut, do momentu, gdy jabłka zaczną mięknąć i oblepiać się karmelem. Możemy je przewrócić ze dwa razy, aby były miękkie z każdej strony.

Następnie dodajemy masło pokrojone na drobne kostki, smażymy do rozpuszczenia.

 

Między czasie przygotowujemy ciasto francuskie. Wałkujemy je w taki sposób, aby utworzyć okrągły placek o średnicy ok 32 cm.

 

Jabłka z karmelem przykrywamy ciastem, wpychając po bokach ciasto drewnianą łopatką, ma otulić wszystkie jabłka.

Tartę pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 25-30 stopni. Piekłam na termoobiegu.

Tarta powinna mieć ciasto upieczone na złoty kolor, a spod spodu powinien być lekko widoczny  wrzący karmel.

 

Po upieczeniu, ostrożnie nakładamy duży talerz na formę lub patelnię, odwracamy do góry nogami i tak oto powstaje nasza pyszna tarta Tatin :-)

 

 

 

Polecam bardzo serdecznie !!!