Odwiedza nas 167 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Wspaniała Tarta Tatin

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Wspaniała Tarta Tatin - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Tarta Tatin, to francuski deser,  inaczej odwrócona tarta. Pod spodem mamy pyszne oblepione karmelem owoce, na wierzchu natomiast złociste ciasto francuskie.Gdy  jest upieczona, przekładamy ja na talerz do góry nogami, tak, aby na wierzchu były owoce.

 

Przepis na tą tartę mam z wspaniałej książki Jamiego Olivera : Kulinarne Wyprawy Jamiego". Dostałam ja od mojego Męża na urodziny, prezent idealny :-)

Tarta jest przepyszna, karmel powstały z cukru trzcinowego oraz półsłodkiego wina nadaje jej głębokiego smaku. Jabłka z karmelem rewelacja !!!

 

Najlepsza jest jeszcze lekko ciepła, podana z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną z mascarpone.

Dzisiaj miałam okazję wypróbować drugą wersję podania i powiem szczerze, ze była smaczniejsza.

Tarta z lodami była dla mnie zbyt słodka, natomiast bita śmietana z mascarpone, ekstraktem z wanilii oraz minimalną ilością cukru pudru, dopełnia smaku idealnie !

 

Kwestia gustu, możecie podać jak Wam się podoba ;-)

 

 

 Składniki:

- 375 g ciasta francuskiego (1 opak. maxi)

- 6-7 mniejszych lekko kwaskowatych jabłek, ja użyłam Ligol

- 100 g cukru trzcinowego

- 100 ml półsłodkiego wina czerwonego

- 1 przekrojona na pół laska wanilii

- 50 g masła

- opcjonalnie lody waniliowe lub mascarpone ubite z kremówką, ekstraktem waniliowym i 1 łyżką cukru pudru

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Na patelnię żaroodporną o średnicy 28-30 cm ( nie posiadam takiej patelni, więc użyłam formy do tarty o średnicy 30 cm) wysypujemy cukier, dodajemy wanilię, podlewamy winem, gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż wytworzy się  lekki karmel.

Gdy karmel będzie miał ciemnobrązowy kolor i będzie pięknie pachniał (smakował również !), dodajemy obrane, pokrojone na pół (z wyciętymi gniazdami oczywiście) jabłka.

Smażymy przez ok 5 minut, do momentu, gdy jabłka zaczną mięknąć i oblepiać się karmelem. Możemy je przewrócić ze dwa razy, aby były miękkie z każdej strony.

Następnie dodajemy masło pokrojone na drobne kostki, smażymy do rozpuszczenia.

 

Między czasie przygotowujemy ciasto francuskie. Wałkujemy je w taki sposób, aby utworzyć okrągły placek o średnicy ok 32 cm.

 

Jabłka z karmelem przykrywamy ciastem, wpychając po bokach ciasto drewnianą łopatką, ma otulić wszystkie jabłka.

Tartę pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 25-30 stopni. Piekłam na termoobiegu.

Tarta powinna mieć ciasto upieczone na złoty kolor, a spod spodu powinien być lekko widoczny  wrzący karmel.

 

Po upieczeniu, ostrożnie nakładamy duży talerz na formę lub patelnię, odwracamy do góry nogami i tak oto powstaje nasza pyszna tarta Tatin :-)

 

 

 

Polecam bardzo serdecznie !!!

 

 

 

 

Komentarze   

candy
0 #1 candy 2014-02-20 23:17
Tarta Tatin rzeczywiście jest wspaniała :) Ci Francuzi to jednak mają nosa do deserów, co jeden to lepszy :D Jabłka zapieczone w karmelu... czysta poezja!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram