Pączki cytrynowe z ricottą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Pączki cytrynowe z ricottą - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Przepis na te pączki powstał z przypadku :-)

A to dlatego, że kończyła mi się data ważności serka ricotta i chciałam zrobić cos szybkiego, a zarazem słodkiego dla mojego Męża łasucha :-)

Nie sugerujcie się wyglądem, pączki może i  z wyglądu przypominają te serowe, ale smakiem i konsystencją bardzo się różnią.

Nie są tak puchate, ale również miękkie, z wierzchu otulone lekko chrupiącą skórką.

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem, ja polecam polane miodem, poezja !!!

 

 

 

 

Składniki na ok 25 szt:

- 2 szklanki mąki

- 250 g serka ricotta

- 4 całe jajka

- skórka starta z 1,5 cytryny (sparzona wcześniej)

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta soli

- cukier puder  do oprószenia lub miód do polania pączków

- 1 l oleju rzepakowego

 

Olej rozgrzewamy w szerokim niskim garnku.

 

Przygotowujemy ciasto.

Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy jajka, ricottę, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, sól, ekstrakt z wanilii.

Wszystko razem mieszamy łyżką do momentu, aż składniki idealnie się połączą.

 

Kawałek ciasta wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Jeśli szybko wypłynie, tzn, że jest już na tyle gorący, ze możemy smażyć nasze pączki.

 Tak jak w przypadku pączków serowych, przygotowujemy sobie nieduże naczynie z wodą.

 

 Moczymy ręce, formujemy kulki i wrzucamy na rozgrzany olej.

 Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

 

Podajemy lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem a najlepiej polane miodem! 

 

Smacznego :-)