Odwiedza nas 224 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Pączki cytrynowe z ricottą

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Pączki cytrynowe z ricottą - 4.0 out of 5 based on 1 vote

 

Przepis na te pączki powstał z przypadku :-)

A to dlatego, że kończyła mi się data ważności serka ricotta i chciałam zrobić cos szybkiego, a zarazem słodkiego dla mojego Męża łasucha :-)

Nie sugerujcie się wyglądem, pączki może i  z wyglądu przypominają te serowe, ale smakiem i konsystencją bardzo się różnią.

Nie są tak puchate, ale również miękkie, z wierzchu otulone lekko chrupiącą skórką.

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem, ja polecam polane miodem, poezja !!!

 

 

 

 

Składniki na ok 25 szt:

- 2 szklanki mąki

- 250 g serka ricotta

- 4 całe jajka

- skórka starta z 1,5 cytryny (sparzona wcześniej)

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- szczypta soli

- cukier puder  do oprószenia lub miód do polania pączków

- 1 l oleju rzepakowego

 

Olej rozgrzewamy w szerokim niskim garnku.

 

Przygotowujemy ciasto.

Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy jajka, ricottę, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach, sól, ekstrakt z wanilii.

Wszystko razem mieszamy łyżką do momentu, aż składniki idealnie się połączą.

 

Kawałek ciasta wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Jeśli szybko wypłynie, tzn, że jest już na tyle gorący, ze możemy smażyć nasze pączki.

 Tak jak w przypadku pączków serowych, przygotowujemy sobie nieduże naczynie z wodą.

 

 Moczymy ręce, formujemy kulki i wrzucamy na rozgrzany olej.

 Usmażone wykładamy na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 

 

Podajemy lekko ciepłe, posypane cukrem pudrem a najlepiej polane miodem! 

 

Smacznego :-)

 

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-02-19 21:04
Pani Barbaro, do tych pączków nie dodajemy drożdży, za to jest proszek do pieczenia.
To jest podobny sposób jak w przypadku pączków serowych, tylko tam dodaje się sody oczyszczonej.
Przepis na pączki serowe:
kuchniahaim.pl/.../...


Na prawdę oba rodzaje pączków bardzo ładnie wyrastają, co zresztą widać na zdjęciach. Pozdrawiam :-)
barbara
+1 #1 barbara 2014-02-19 15:57
Witam. A, co z drożdżami? Tu sie nie dodaje ?
Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram