Tiramisu

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tiramisu - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 

Dzisiaj z racji tego, że zostaliśmy zaproszeni na obiad do moich Rodziców ( to nic, że mieszkają w tym samym domu, tyle, że piętro niżej ;-) ) i oprócz nas była jeszcze Babcia a także moi Bracia i Bratowa, postanowiłam przygotować jakiś deser do poobiedniej kawy.

 

Okazało się, że desery zrobiłam dwa, gdyż Mąż nie lubi dodatku kawy w słodkościach tarta była zrobiona przede wszystkim dla Niego.

 

Ale nie o tarcie chciałam pisać w tym poście a mianowicie o Tiramisu. Tiramisu Jamiego Olivera, bo takie właśnie dzisiaj zrobiłam korzystając z książki, którą dostałam od Męża na zaszłoroczne urodziny, "Kulinarne wyprawy Jamiego".

Aż wstyd się przyznać, ale to pierwszy przepis z jakiego skorzystałam i szczerze żałuję, że dopiero teraz, bo tiramisu wyszło bardzo smaczne.

 

Przepis trochę przerobiłam pod siebie, zmieniłam ilości składników, części nie dodałam, np. wina, gdyż chciałam, żeby deser zjadł również mój synek.

Zamiast drobnego cukru, do mascarpone i żółtek dodałam cukier puder, a do gorzkiej czekolady łyżkę cukru trzcinowego.

 

 

 

Składniki na ok 9 małych pucharków lub 5 większych lub salaterkę o średnicy ok 22 cm:

- 100 gorzkiej czekolady dobrej jakości ( 70 % kakao)

- 25 g masła

- szczypta soli

- 100 g biszkoptów ladyfingers (Savoiradi)

- 200 ml gorącej mocnej kawy (dałam inkę rozpuszczalną ze względu na synka)

- 2 spore jajka, najlepiej ekologiczne

- 50 g cukru pudru

- 250-300 g serka mascarpone

- skórka starta z połowy pomarańczy (wyparzonej)

- 1 łyżka cukru trzcinowego

- 50 g czekolady do dekoracji

- gorzkie kakao do posypania

 

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, dodajemy cukier trzcinowy oraz szczyptę soli dla przełamania smaku. Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia i otrzymania jednolitej konsystencji.

Przygotowujemy mocną kawę.

 

Biszkopty układamy w pucharkach lub salaterce, zalewamy gorącą kawą, aby nasiąkły ale nie były zbyt miękkie.

Następnie polewamy je czekoladą, tworząc w ten sposób następną warstwę.

 

W jednej misce ubijamy 2 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

W drugiej misce ubijamy na parze 2 żółtka z cukrem pudrem do momentu, gdy masa stanie się puszysta.Naczynie wyjmujemy z garnka z wodą i miksujemy jeszcze przez moment, aż żółtka całkowicie ostygną. Dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze przez chwilę.

 

Masę wykładamy na biszkopty i czekoladę. Wierzch posypujemy  przesianym kakao.

Ostrym nożem tniemy wiórki z czekolady, posypujemy nasze tiramisu.

I na koniec dekorujemy skórką z pomarańczy startą na średnich lub grubszych oczkach tarce.

Nasz deser przejdzie aromatem tej skórki, co z czekoladą współgra idealnie.

 

Chłodzimy w lodówce przez ok 1,5 do 2 godzin.

 

 

 

 

Polecam !

 

Mascarpone Karnawał 2014 Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?