Francuskie trufle czekoladowe, pyszne !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Francuskie trufle czekoladowe, pyszne ! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Z okazji zbliżających się Walentynek, postanowiłam, że też coś przygotuję, a co tam.

Na większości blogów kulinarnych są jakieś smaczne dania lub wypieki, więc nie mogę być gorsza ;-)

 

Jednak mój Mąż i ja nie obchodzimy za bardzo Walentynek, no w sumie to dajemy sobie symboliczny prezent w formie kwiatów, czy słodkości, ale tego dnia nie traktujemy jakoś specjalnie.

Chodzi o to, że jesteśmy tego zdania, że ludzie powinni się kochać i szanować cały czas, a uczucia okazywać sobie każdego dnia.

Prezent, czy kwiaty, coś słodkiego można dać sobie bez okazji i tym razem sprawić radość drugiej osobie :-)

 

Ale niech już będzie, mam coś specjalnego, co możecie przygotować dla Waszej ukochanej Drugiej połówki ;-) A będą to czekoladowe trufle, pyszne i rozpływające się w ustach !

 

Sugerowałam się przepisem z tej strony, jednak troszkę go zmodyfikowałam. 

Naprawdę polecam :-)

 

 

 

Składniki na ok 20-25 szt:

- 2/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam 30%)

- 1/2 łyżki brązowego cukru

- 100 g gorzkiej czekolady

- 100 g mlecznej czekolady

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

- gorzkie kakao

- ok. 25 g pistacji (waga po obraniu ze skorupek)

 

Śmietankę wlewamy do rondelka, gotujemy do momentu wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.

Czekoladę podzieloną na kostki wrzucamy do gorącej śmietanki, energicznie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia, dodajemy cukier oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy. W ten sposób powstaje nam ganache.

 

Ganache to jest połączenie śmietanki i czekolady, powstaje nam z tego aksamitna masa nadająca się do dekoracji tortów jako lekko ciepła polewa, do smarowania w temperaturze pokojowej, a także ubita i schłodzona jako samodzielny deser. Ganache francuska nazwa.

Przestudzoną masę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny(ja trzymałam przez ok 1,5 godziny w zamrażalniku).

 

Przygotowujemy 2 miseczki. Do jednej wsypujemy kakao, do drugiej posiekane pistacje.

Ganache wyjmujemy z zamrażalnika, nakładamy kopiasta łyżeczkę, w palcach formujemy kulki i obtaczamy połowę w kakao, a połowę w pistacjach.

 

 

Wkładamy z powrotem do schłodzenia, aby masa za mocno nie zmiękła.

 

Przechowujemy do kilku dni w lodówce.

 

A oto moje zapakowane trufle na jutrzejszy prezent walentynkowy dla mojego Męża :*

 

Polecam !!!

 

Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?