Mini pączki luksusowe

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Wiecie, co ?

Jak tak dalej pójdzie, to do Tłustego czwartku zbrzydną mi pączki i faworki ;-)

A tak poważnie, mój Mąż znów zażyczył sobie pączki, już dwa dni mnie o nie męczył.

A że robiłam Torcik Pavlova w niedzielę, na Teścia urodziny, to zostały mi żółtka.

I co ? I oczywiście nie mogłam się wywinąć ;-) Zresztą szkoda było zmarnować żółtka.

 

Pączki są bardzo smaczne, chociaż nie przebiły w smaku pączków z różą :-)

Ciasto jest z dodatkiem startej skórki pomarańczowej oraz posiekanych orzechów, dodajemy do niego same ubite żółtka, bez białek. Jest bardzo delikatne.

 

Polecam wypróbować ten przepis :-) 

Źródło : książka pt. "Kuchnia polska dla każdego"

 

 

 

Składniki na ok 60-70 pączków o wielkości 4 do 5 cm:

- 500 g mąki

- 100 g cukru

- 100 g masła

- 7 żółtek

- 40 g świeżych drożdży

- 30 g migdałów

- 2 łyżki spirytusu (dałam rum)

- 250 ml szklanka mleka

- skórka starta z 1 pomarańczy

- cukier waniliowy (dałam 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego)

- dowolna konfitura lub marmolada (dałam marmoladę owocową)

- ok 4-5 kostek smalcu

 

Lukier:

- 1 szklanka cukru pudru

- 3-4 łyżki ciepłej wody

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa:

- obrana  skórka z 1 pomarańczy

- 4 łyżki cukru

- 1 szklanka wody

 

Zagotowujemy mleko, ma być bardzo gorące. Następnie 0,5 szklanki mąki zalewamy 0,5 szklanki gorącego mleka (mąka ma się zaparzyć).

Resztę mleka lekko studzimy, rozprowadzamy w nim drożdże. Łączymy z zaparzoną mąką i połową pozostałej mąki.

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Czas ten możemy sobie delikatnie przyspieszyć wkładając rozczyn do lekko nagrzanego piekarnika.

 

Żółtka miksujemy z cukrem, aż masa lekko urośnie, będzie pienista. Dodajemy posiekane migdały, startą skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy.

Masło roztapiamy. Podrośnięty rozczyn łączymy z utartymi żółtkami, resztą mąki, spirytusem (rumem) oraz masłem.

Wszystko dokładnie wyrabiamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 do 45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

 

Następnie wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, wykładamy na oprószony mąką blat lub stolnice. Wałkujemy na grubość ok 1cm .

Szklanką wycinamy kółka. Na środek wykładamy konfiturę lub marmoladę. Paczki zlepiamy i tworzymy z nich kulkę.

Odstawiamy, przykryte ściereczką, na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.

 

Wyrośnięte pączki smażymy na gorącym smalcu, najpierw jednak robimy próbę z kawałkiem ciasta, jeśli ciasto od razu wypłynie, to znaczy, że tłuszcz jest bardzo gorący, należy więc zmniejszyć stopień grzania.

Pączki smażymy z dwóch stron przez ok 2 minuty.

Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

Lukrujemy jeszcze ciepłe pączki, natomiast cukrem pudrem obsypujemy, gdy są wystudzone.

 

Skórkę z pomarańczy kroimy na drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Smażymy na wolnym ogniu do momentu, gdy skórka zrobi się szklista i woda wyparuje. Nakładamy na polukrowane pączki. Można również posypać posiekanymi orzechami.

 

 

Smacznego :-)

 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Tłusty czwartek 2014 Karnawałowe smażenie