Faworki na bitej śmietanie

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Faworki na bitej śmietanie - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Dzisiaj kolejny przepis na faworki z zeszytu mojej Babci, tym razem z dodatkiem ubitej śmietany kremówki. 

 

Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Zmieniłam proporcje masła i cukru oraz dodałam rum zamiast spirytusu.

 

Faworki, są pyszne, kruchutkie i rozpływające się w ustach.

 

Są najlepsze jakie do tej pory jadłam i smażyłam, także serdecznie Wam polecam !!!

 

 

 

Składniki na ok 60 szt:

- 200 g mąki pszennej

- 40 g cukru

- 20 g masła

- 3 żółtka

- 1 jajko

- 1/4 szklanki ( ok. 62 ml) śmietany kremówki - dałam 30 %

- 1 łyżka rumu

- 2 lub 3 kostki smalcu, w zależności od wielkości garnka 

- cukier puder do posypania

 

Śmietanę miksujemy na sztywno.

Do przesianej wcześniej mąki, dodajemy cukier, masło, jajko, żółtka i śmietanę, ciasto wyrabiamy ręcznie lub miksujemy malakserem z nożem.

Na podsypanej mąka stolnicy wałkujemy dość cienko. Tniemy w romby o szerokości 3 cm i długości ok 10 cm.

Ja tym razem cięłam moje faworki radełkiem z karbowanym ostrzem.

 

Smalec rozgrzewamy, wrzucamy na próbę mały kawałek ciasta, jeśli wypłynie bardzo szybko, tłuszcz jest już dostatecznie nagrzany i możemy zmniejszyć gaz, lub poziom nagrzewania płyty elektrycznej na  4.

Faworki smażymy, do momentu, gdy będą złociste.

Wykładamy je na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Gdy wystygną, oprószamy cukrem pudrem.

 

 

 

Smacznego ! :-)

 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014  Karnawałowe smażenie

Tłusty czwartek 2014