Odwiedza nas 29 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

Torcik Pavlova z bitą śmietaną, mascarpone i sosem malinowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Torcik Pavlova z bitą śmietaną, mascarpone i sosem malinowym - 5.0 out of 5 based on 3 votes

 

Po smażeniu pączków zostały mi białka i tak rozmyślałam, co tu znowu wymyślić.

Bezy ? Nie ! Zbyt nudne, przejadły się...

To co w takim razie ? Szkoda, żeby białka się zmarnowały, pomyślałam.

 

I dzisiaj, moja Babcia przypomniała mi, że mój starszy synek ma dzisiaj imieniny.

My nie obchodzimy imienin, tylko urodziny, tak więc nawet nie myślałam, że to dzisiaj ;-)

 

Ale co tam, stwierdziłam, że skoro synek dostanie jakieś słodkości od Babci i Prababci, to nie mogę być gorsza !

Miałam ok 6 białek, imieniny synka i wpadłam na szalony pomysł, spróbuję zrobić Pavlovą...

To jest był pierwszy raz, więc bałam się czy wyjdzie idealna i smaczna. A jednak wyszła !!! Pyszna, z wierzchu chrupiąca, w środku lekko ciągnąca, idealna !!! Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie w całości, bo pojedynczego kawałka niestety nie udało mi się uratować do zdjęcia !

 

Gdybyście to widzieli, jak wszyscy domownicy się rzucili, widok bezcenny i ogromna radość, że wyszedł tak wspaniały deser !!!

 

Z racji tego, ze siedzę w domu już trzeci tydzień z powodu choroby (no dobra w sobotę wyskoczyłam po zakupy ;-) ), postanowiłam zrobić krem do pavlovej ze składników, jakie miałam w lodówce.

A kremówkę zawsze mam, mascarpone przeważnie, do tego jeszcze zebrane w wakacje i zamrożone maliny, połączenie idealne !

 

Pewnie w końcu chcielibyście poznać przepis, co ? Już wstawiam i polecam serdecznie :-)

 

 

 

Składniki na 2 bezy:

- 6 białek

- 300 g cukru

- pół łyżeczki soli

- 1 płaska łyżka soku z cytryny

- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Bita śmietana z mascarpone:

- 200 ml śmietany kremówki (dawałam 30 %)

- 200 g serka mascarpone

- 2,5 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Sos malinowy:

- 150 g mrożonych malin

- ok. 100 ml wody (lub ciut mniej)

- 2 płaskie łyżki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

 

Najpierw przygotowujemy bezy, najlepiej dzień wcześniej, chociaż ja z pośpiechu robiłam je w tym samym dniu, kilka godzin przed podaniem.

Blachę od piekarnika smarujemy masłem(może być margaryna), nakładamy papier do pieczenia. Następnie rysujemy dwa okręgi, jeden o średnicy 20 cm a drugi o średnicy 14 lub 15 cm.

 

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ubijamy do momentu, gdy cukier się rozpuści, nie będzie wyczuwalny.

Masę białkową wykładamy na dwa okręgi, następnie spodem łyżki zbieramy ją ku górze, aby powstały lekkie żłobienia. Po upieczeniu, beza delikatnie osiądzie, zrobi się "gniazdo" (ja to tak kojarzę z wyglądu) i na nie właśnie będziemy kłaść ubitą śmietanę z mascarpone.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy bezy i pieczemy przez ok 5 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez ok 90 minut.

 

Bezy zostawiamy do ostudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby się jeszcze podsuszy

 

Robimy sos malinowy. Maliny zalewamy wodą, dodajemy cukier, gotujemy do momentu aż całkowicie zmiękną. następnie miksujemy sos blenderem aby powstała gładka masa. Podgrzewamy jeszcze przez moment dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Mieszamy tak długo aż sos zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia.

 

Przygotowujemy masę. kremówkę ubijamy z mascarpone, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder.

 

Na paterę kładziemy większy blat, smarujemy dość grubo ubitą śmietaną, polewamy sporą ilością sou malinowego.

Następnie kładziemy mniejszy blat, znów smarujemy grubo  masą śmietanową, polewamy sosem, na wierzch znów dajemy masę  i czubek naszej pavlovej wieńczymy świeżymi lub mrożonymi malinami oraz świeżą miętą.

 

Podajemy od razu po wykonaniu, gdyż poprzez masę i sos beza zmięknie.

 

 

Polecam serdecznie :-)

 

 

Mascarpone Karnawał 2014

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-02-04 23:24
Gin, dziękuję Ci serdecznie :-)
Miło Cię zobaczyć na mojej nowej stronie :-)
gin
+1 #1 gin 2014-02-04 11:40
Piękna Ci wyszła!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram