Babeczki ryżowe z jabłkiem w sosie dyniowo-cynamonowym

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Babeczki sama wymyśliłam, idealne na zdrowy podwieczorek dla dorosłych jak i dla dzieci, moje szkraby zajadały się nimi :-)

Dzięki dyni sos jest gęsty i ma energetyzujący kolor, jego połączenie z jabłkiem i cynamonem to czysta poezja a rodzynki dodają słodkości a także wizualnego kontrastu...

 

 

Podaję składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 do 3 szklanek mleka 3,2%
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli

 

Sos:
- ok. 500gr dyni
- 3 jabłka lekko kwaskowate
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki cynamonu
- sok z połowy cytryny

- rodzynki do posypania

 

 

Ryż zalewamy mlekiem dodajemy sól i cukier, powinien się rozgotować.
Filiżanki lub małe salaterki smarujemy w środku olejem( łatwiej będzie wyjąć nasze babeczki) i wykładamy ryż, dociskając go łyżką. Zostawiamy do ostudzenia.

W tym czasie przygotowujemy sos.
Dynię obraną, z usuniętymi nasionami, kroimy w niedużą kostkę, zalewamy szklanką wody i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia tak długo aż dynia lekko się rozgotuje.
Następnie dodajemy pokrojone w cząstki jabłka, dosypujemy cukier i lekko podgotowujemy, ale tak aby jabłka nie rozpadły się.
Dodajemy sok z połowy ( lub odrobinę więcej) cytryny, dosypujemy cynamon i mieszamy. Sos jest gotowy.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem aby je sparzyć, co spowoduje, że będą bardziej miękkie.

Ostudzoną babeczkę z każdej strony podważamy delikatnie nożem i wykładamy na talerz.
Polewamy sosem z jabłkami i posypujemy rodzynkami.

 

 

Moje uwagi:

Ryż możemy zastąpić gotowaną na mleku kaszą manną, deser będzie równie pyszny !

 


Polecam serdecznie, rewelacyjne danie na podwieczorek.
Jabłka z sosem można również pasteryzować w słoiczkach.
Na zimę jak znalazł ;-)