Odwiedza nas 61 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

Pączki z różą, najlepsze !!!

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pączki z różą, najlepsze !!! - 5.0 out of 5 based on 4 votes

 

Czy jest ktoś z Was, kto nie lubi pączków ?

Ja sądzę, że większość lubi, nawet ja, która woli jedzenie wytrawne od słodkości ;-)

 

Przedstawiam Wam dzisiaj jeden z wielu przepisów mojej Babci, jest idealny, pączki są mięciutkie, puszyste, leciutkie jak chmurka, dzięki temu, ze jajko z żółtkami ubijamy na parze.

Polane lukrem lub posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionej marmolady czy konfitury, są po prostu wyśmienite !

 

 

 

Składniki na ok 45-50 szt:

 - 1 kg mąki

- 150 g masła 

- 150 g cukru pudru

- 3 całe jajka

- 5 żółtek

- 80 g drożdży

- 500 ml mleka

- 1/2 laski wanilii ( dałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 kieliszek spirytusu lub rumu

- 4-5 kostek smalcu

 

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, wsypujemy część mąki (dałam ok. 8 łyżek) oraz szczyptę cukru.

Robimy rozczyn i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok 15 - 20  minut.

 

Następnie żółtka i jajka miksujemy na parze (garnek z jajkami wstawiamy do większego garnka z wrzątkiem - wyłączony).

Masa jajeczna powinna się napowietrzyć, lekko urosnąć i zgęstnieć.

Masę dodajemy do wyrośniętego rozczynu, dodajemy resztę mąki, cukier puder, sól oraz spirytus/rum. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto będzie luźne i klejące, ale takie ma być, nie dosypujemy mąki !

Pod koniec  wlewamy sklarowane masło i jeszcze raz wyrabiamy ciasto aż stanie się matowe, przestanie błyszczeć, trwa to do ok 10 minut.

Pozostawiamy w ciepłym miejscu i przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok 30-45 minut.

 

Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na ok 45-50 kulek. Rozpłaszczamy każdą i nadziewamy ok 1 łyżką konfitury lub marmolady z róży. Końce zlepiamy, tworząc sakiewkę i formujemy kulkę.

Wykładamy na blat lekko obsypany mąką. i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut pod przykryciem.

 

 

W tym czasie roztapiamy w szerokim garnku smalec. Gdy wrzucimy do niego kawałek ciasta i od razu wypłynie na wierzch, to znak, że możemy już smażyć nasze pączki.

 

Pączki smażymy na gorącym tłuszczu do 3 minut (smażyłam na płycie elektrycznej, ustawionej na 3 poziom grzania równe 3 minuty).

Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Lukrujemy jeszcze gorące pączki, natomiast, gdy chcemy posypać cukrem pudrem, należy odczekać aż ostygną.

 

 

Polecam !!!

Tłusty czwartek 2014   Karnawałowe smażenie

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Komentarze   

Dana
0 #5 Dana 2014-02-25 15:24
Witam :) mam pytanko gdzie dostanę spirytus potrzebny do pączków? W jakim sklepie mogę go dostać? :) :)
Kuchnia Haim
0 #4 Kuchnia Haim 2014-02-11 23:45
Polecam serdecznie :)
Agata
+1 #3 Agata 2014-02-03 09:37
No, wyglądaja idealnie, będę musiała sprawdzić ten przepis przepis3.blogspot.com/
Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-02-02 00:32
Justynko, bo to są prawdziwie tradycyjne pączki :)
A te są najsmaczniejsze , prawda? !
Justyna
+1 #1 Justyna 2014-02-02 00:11
To jest to! Pączki smażone na smalcu i nadziane różą, są przepyszne!!!

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram