Odwiedza nas 107 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Faworki mojej Babci, pyszne !

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Faworki mojej Babci, pyszne ! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Przepisów na faworki moja Babcia ma kilka w swoim zeszycie, tak samo jak pączków zresztą, także w okresie karnawału i tłustego czwartku będę Was męczyć

przepisami na jedno i drugie ;-)

Te ciasto nie jest ze spirytusem a z rumem, na bogato ;-) Żartuję oczywiście, ale jeśli nie macie akurat rumu, to spokojnie możecie zastąpić go spirytusem.

Ciasto jest pulchne i pięknie rośnie, a to zasługa tego, że przed wałkowaniem bijemy je przez ok 15 minut wałkiem.

Polecam Wam serdecznie ten przepis, faworki wychodzą na prawdę pyszne !

 

 

Składniki na ok 50 faworków:

- 3 żółtka

- 1 jajko

- 25 g cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 250 g mąki pszennej

- 1/4 szklanki kwaśnej śmietanki (ok 55 g)

- 25 g masła

- 1,5 łyżeczki rumu

- 600 g smalcu wieprzowego ( 3 kostki) do smażenia

- cukier puder do posypania

 

 

Żółtka, całe jajko i cukier ubijamy mikserem, aż masa zbieleje i stanie się bardziej puszysta (ubijamy ok 10-15 minut).

Wlewamy śmietankę, rum i dodajemy szczyptę soli oraz  mąkę, miksujemy.

Pod koniec wyrabiamy ciasto ręcznie. Następnie bierzemy wałek i bijemy ciasto przez ok 10-15 minut, co chwilę je składając.

Dzięki temu ciasto będzie napowietrzone i pięknie nam wyrośnie podczas smażenia.

 

Smalec  mocno rozgrzewamy w garnku.

 

Ciasto wałkujemy cienko , na ok 2 do 3 mm. kroimy na prostokąty o szerokości 3 cm i długości ok 8 cm. Nacinamy na środku i jeden koniec przekładamy przez dziurkę. W ten sposób faworki ładnie nam się wywiną.

 

 

Smażymy na rozgrzanym smalcu do zezłocenia. Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

 

Smacznego !

 

 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram