Razowe Crumble z agrestem i bitą śmietaną

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Crumble pochodzi z Wielkiej Brytanii, a tłumaczone po polsku to kruszonka, dokładnie owoce pod kruszonką.

Jest to bardzo prosty deser, nie wiem, czy mogę to nazwać ciastem, raczej nie.

Do Crumble najlepiej pasują kwaśne owoce, takie jak właśnie agrest, wiśnie, kwaśne jabłka, mogą też być maliny, jeżyny i truskawki, a rewelacyjnie nadaje się także rabarbar.

Owoce mogą być surowe, mogą być odcedzone z kompotu, tak jak w moim przypadku, wszelkie techniki dozwolone.

 

Tak samo jest z rodzajem ciasta, na które możemy wykorzystać różne rodzaje mąki, płatki owsiane, orzechy itp.

 

Deser jest bardzo prosty i smaczny, a przede wszystkim z dodatkiem mąki razowej, zdrowy.

Dodałam do niego bitą śmietanę, bo jesteśmy akurat po chorobie, ale równie dobrze można go podać z gałką lodów.

 

 

Składniki:

- 70 g mąki pszennej razowej

- 40 g mąki żytniej razowej

- 40 g mąki pszennej

- 50 g płatków owsianych

- 2 litrowe słoiki kompotu z agrestu ( nie powinien być zbyt słodki)

- 120 g cukru trzcinowego (można zastąpić białym, ale smak delikatnie się zmieni)

- 120 g masła

- 1,5 łyżeczki cynamonu

- opcjonalnie 200 g śmietany kremówki 30%

- 1 łyżka cukru pudru do bitej śmietany

- cynamon do oprószenia bitej śmietany

 

Formę o wymiarach 25x20 cm smarujemy masłem.Przesypujemy do niej agrest z kompotu, nie musimy się specjalnie starać aby był mocno odsączony, chodzi o to, żeby owoce były wilgotne pod kruszonką.

Mąki, masło i cukier trzcinowy siekamy, ja robiłam to w malakserze, wtedy kruszonka była idealnie sypka.

Jeśli nie macie robota, to najpierw siekamy masło z mąką i cukrem a następnie wyrabiamy między palcami.

Kruszonką posypujemy owoce.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 35-40 minut.

Podajemy na ciepło z bitą śmietaną oprószoną cynamonem lub kulką lodów waniliowych.

 

 

Smacznego !