Odwiedza nas 210 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Piegowate kakaowe bezy z kremem orzechowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Piegowate kakaowe bezy z kremem orzechowym - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Miały być Makaroniki kakaowe, ale nie wyszły idealnie okrągłe, więc stwierdziłam, że będą to zwykłe bezy przekładane kremem orzechowym ;-)


Jak dla mnie stanowczo za słodkie, ale ja ogólnie do słodyczy jestem na dystans, wolę konkrety ;-)


Za to mój Mąż pochłonął je z prędkością światła, dobrze, że starszy synek załapał się na jedną :-)

Zresztą co tu dużo mówić, mój Mąż dałby się pokroić za każdą ilość słodkiego !


Bezy zrobiłam z białek pozostałych po wczorajszej Tarcie Mandarynkowej, szkoda aby się zmarnowały !

 




Składniki na ok 20-25 sztuk podwójnych:

- 3 białka jaj

- 1 łyżka drobnego cukru (może być cukier puder)

- 1 łyża kakao (ciemne gorzkie tradycyjne kakao z wiatrakiem)

- 1 szklanki cukru pudru

- szczypta soli

- krem orzechowy (dawałam Nutellę)

- kakao do posypania

 



Piekarnik nagrzewamy do 150 st.



Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę.

Następnie dodajemy łyżkę cukru, ubijamy dalej na średnich obrotach.

Dodajemy, łyżę kakao, ubijamy dalej.

Na koniec stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder, cały czas ubijając.

Masa ma być sztywna i błyszcząca, gdy odwrócimy miskę do góry dnem, nie powinno nic spłynąć !

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, nakładamy po 1 łyżce na bezę, w odstępach, aby nie posklejały nam się.

Lekko nawilżonym wodą palcem rozsmarowujemy, aby powstały kółka(dzięki wodzie, beza nie przyklei się do palca), posypujemy kakao przesiane przez sitko.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 min, przy czym ostatnie 10-15 minut włączamy termoobieg.



Tak wyglądały bezy podczas pieczenia, tutaj lekko już urosły:



Studzimy  na blaszce.

Bezy są chrupiące na wierzchu i po bokach, natomiast w środku delikatnie ciągnące i piankowe.

 

 


Smacznego !

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram