Mandarynkowa tarta z orzechami

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Dla lubiących cytrusy, bardzo polecam.

Mój synek i ja byliśmy zachwyceni smakiem, z kolei Mąż kazał sobie zdjąć mandarynki ;-)

Zdjęcie troszkę przekłamuje kolor mandarynek, powinny być bardziej pomarańczowe, ale w świetle domowej lampy było ciężko, jak następnym razem będę ją piekła, to zdjęcie zmienię.


Pyszne kruche ciasto, nie sugerujcie się tym, że jest sypkie, takie ma być, tartę i tak ładnie się kroi, więc nie ma problemu.


Przepis pochodzi z gazetki Moje Gotowanie, którą kupiłam przed Świętami, jednak trochę go zmodyfikowałam, dodając do kruchego ciasta trochę więcej

masła oraz 1 łyżę cukru pudru. Orzechy dałam mieszane, laskowe i włoskie pół na pół.


Budyń mandarynkowy, pycha !


Dla lubiących te klimaty, polecam upiec :-)

 

 



Ciasto:

- 20 g orzechów laskowych

- 20 g orzechów włoskich

- 1 łyżka cukru pudru

- 200 g mąki

- 100 g masła

- 1 żółtko

- 1/2 łyżeczki soli



Masa budyniowa:

- 2 żółtka

- 50 g cukru pudru

- 200 ml mleka

- 3 łyżki masła

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- sok z 300 g mandarynek (najlepiej klementynek)

- 1 słoiczek konfitury morelowej ( u mnie 290 g)


Dodatkowo:

- 4 mandarynki do dekoracji

- orzechy do dekoracji

- skórka z mandarynek do dekoracji

- masło do wysmarowania formy

- bułka tarta do obsypania formy

 



Orzechy siekamy, najlepiej w blenderze lub malakserze.

Dodajemy mąkę i sól, mieszamy.

Następnie dodajemy żółtko i masło, zagniatamy ciasto ( ja siekałam w malakserze).

Ciasto ma mieć sypką konsystencję, nie przejmujmy się, że nie da się dobrze skleić w kulę, jak to zwykle bywa z kruchymi ciastami.

Wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 15.

Między czasie robimy masę budyniową.

Żółtka ucieramy z  cukrem pudrem. Dodajemy połowę mleka, mieszamy.

Dodajemy 3 łyżki masła i podgrzewamy, mieszając, aby masa nie przypaliła się.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z drugą połową mleka i wlewamy do masy.

Gotujemy na mniejszym ogniu, mieszając, masa ma uzyskać konsystencję budyniu.

Na koniec wlewamy sok z mandarynek i jeszcze raz mieszamy.

Formę do tarty, może też być zwykła tortownica o średnicy 24cm smarujemy masłem lub margaryną i obsypujemy tartą bułką.

Kruche ciasto wysypujemy na formę, ugniatamy, po bokach robimy podwyższone obrzeże, tak, aby masa nie wylała się.

Widelcem nakłuwamy ciasto.

Następnie wylewamy masę.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 30 minut.

Połowę czasu piekłam na termoobiegu, połowę góra-dół.

Po upieczeniu, gdy tarta przestygnie nakładamy i rozsmarowujemy konfiturę morelową.

Na wierzch układamy plastry mandarynek.

Do dekoracji możemy dać pokrojoną w paski skórkę z mandarynek i orzechy.




Polecam !

 

Przepis dodaję do akcji, kolor pomarańczowy:

ŚWIĄTECZNA TĘCZA SMAKÓW 3