Arbuzowe lody na patyku

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Arbuzowe lody na patyku - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

Zdawać by się mogło, że jak ? Lody z arbuza ? Kto to widział ? Jak to może smakować ?

Ano może laughing

Tak naprawdę te lody to kwestia gustu i smaku. Niektórym mogą odpowiadać, innym nie.

Moja Rodzina ma różne zdanie na temat tych lodów wink

Mnie osobiście bardzo smakują ! Są bardzo orzeźwiające przez dodatek samego arbuza jak i limonki.  Porównywalne do wodnych lodów.

 

Na pewno warto z samej ciekawości wypróbować arbuzowe lody na patyku, ja je po prostu uwielbiam !!!

 

 

Składniki na około 6 sztuk lodów:

- 250 g arbuza w kawałkach

- 50 ml wody

- 1 łyżka miodu lipowego

- 2 łyżki zmielonego cukru

- sok wyciśnięty z połowy limonki

 

Cukier mielimy na drobno w blenderze. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier,

miód i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia.

Syrop chłodzimy do temperatury pokojowej.

Do blendera wrzucamy arbuza w kawałkach, wlewamy syrop i sok wyciśnięty z

połowy limonki.

Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Mus rozlewamy do foremek (można użyć również kubeczków od jogurtów itp.)

Lody chłodzimy w zamrażalniku około 6 godzin.

Jeżeli używamy foremek i patyczków osobno to przed ich włożeniem wstawiamy lody

do zamrażalnika na około godzinę, wtedy patyczki będą się trzymały prosto wink

Aby wyjąć lody z foremek wystarczy polać je odrobiną ciepłej wody i delikatnie

pociągnąć za patyczki.

 

 

Serdecznie polecam w upalne dni !  smile