Zdawać by się mogło, że jak ? Lody z arbuza ? Kto to widział ? Jak to może smakować ?
Ano może
Tak naprawdę te lody to kwestia gustu i smaku. Niektórym mogą odpowiadać, innym nie.
Moja Rodzina ma różne zdanie na temat tych lodów
Mnie osobiście bardzo smakują ! Są bardzo orzeźwiające przez dodatek samego arbuza jak i limonki. Porównywalne do wodnych lodów.
Na pewno warto z samej ciekawości wypróbować arbuzowe lody na patyku, ja je po prostu uwielbiam !!!
Składniki na około 6 sztuk lodów:
- 250 g arbuza w kawałkach
- 50 ml wody
- 1 łyżka miodu lipowego
- 2 łyżki zmielonego cukru
- sok wyciśnięty z połowy limonki
Cukier mielimy na drobno w blenderze. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier,
miód i gotujemy na wolnym ogniu do rozpuszczenia.
Syrop chłodzimy do temperatury pokojowej.
Do blendera wrzucamy arbuza w kawałkach, wlewamy syrop i sok wyciśnięty z
połowy limonki.
Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Mus rozlewamy do foremek (można użyć również kubeczków od jogurtów itp.)
Lody chłodzimy w zamrażalniku około 6 godzin.
Jeżeli używamy foremek i patyczków osobno to przed ich włożeniem wstawiamy lody
do zamrażalnika na około godzinę, wtedy patyczki będą się trzymały prosto
Aby wyjąć lody z foremek wystarczy polać je odrobiną ciepłej wody i delikatnie
pociągnąć za patyczki.
Serdecznie polecam w upalne dni !
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie
Zapraszam w wolnej chwili do mnie
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.