Persymona (kaki) to owoc pochodzący głównie z Azji, obecnie uprawiane jest również w Brazylli, Włoszech, Grecji, Hiszpanii.
Skórka dojrzałych owocow jest koloru zółtoczerwona do pomarańczowej i takie powinniśmy wybierać.
Dojrzałe owoce są miękkie a miąższ słodki i aropmatyczny, bez pestek.
Kaki jest doskonałym źródłem witamin oraz błonnika, , jedzenie persymony jest wskazane dla osób z podwyższonym cholesterolem jak również chorującym na nowotwory.
Więcej na temat:
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/produkty/kaki-ciekawostki-890.html#ciekawostki-wlasciwosci
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hurma_wschodnia
Proponuję Wam dzisiaj lekko słodką jak również orzeźwiającą gremoladę z kaki, z dodatkiem cukru trzcinowego, mięty i limonki :-)
Składniki na 2 porcje:
- 2 dojrzałe owoce kaki
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- skórka starta z połowy limonki
- sok wyciśnięty z połowy liomonki
- 3-4 gałązki mięty
Odcinamy górną część owoców, obieramy je ze skórki. Kroimy w drobną kostkę.
Limonkę sparzamy wrzątkiem, skórkę z połowy owocu ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do skórki z limonki dodajemy sok z połowy owocu, cukier trzcinowy oraz posiekaną miętę, lekko ucieramy aby wydobyć aromaty, a następnie dodajemy do kaki, wszystko razem mieszamy.
Tak przygotowaną gremoladę przekładamy do szklanek lub miseczek, wstawiamy na ok 30 minut do lodówki.
Podajemy udekorowane limonką lub miętą, polecam :-)