Kto spróbuje zrobić domowe lody, na pewno nie sięgnie już po te ze sklepu :-)
Typowe lody robi się na żółtkach i te są najsmaczniejsze.
Nie potrzeba do nich maszynki, wystarczy zmiksować je co pól godziny przez pierwsze trzy godziny.
Miksowanie jest potrzebne, aby lody były bardziej puszyste, kremowe i nie miały kryształków lodu.
Połowa lodów jest przesmażona na maśle, ale uwierzcie mi, dzięki temu mają niepowtarzalny i niebiański smak :-)
Dzisiaj przedstawiam lody truskawkowe, rodzinka była zachwycona !
Składniki:
- 1 kg truskawek (500 g świeżych i 500 g smażonych na maśle)
- 1 laska wanilii
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 5 żółtek
- 1 łyżka masła
Truskawki z cukrem i sokiem z cytryny przesmażamy na maśle, tak jak w przypadku dżemu, muszą być dość gęste.
W osobnym garnuszku podgrzewamy mleko i śmietankę z laską wanilii, nie gotujemy do wrzenia, tylko do momentu aż będzie gorące.
Żółtka ubijamy mikserem na parze, aby były białe puszyste i gęste. Żółtka dodajemy do mleka ze smietanką i wanilią, mieszamy.
Na koniec dodajemy sos truskawkowy, który wcześniej smażyliśmy na maśle.
Drugą część troskawego blendujemy na gładko i dolewamy do masy, wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Aby lody udały się bez maszynki, były kremowe, puszyste i bez kryształków lodu, należy je przez ok 3 godziny miksować w odstępach 30-minutowych.awiamy na ok 3-4 godziny do zamrożenia.
Następnie przekładamy lody do plastikowego pojemniczka i zamykamy, zostawiamy w zamrażalniku na ok 3-4 godziny.
Przed podaniem lody wyjmujemy ok 5 - 10 minut z zamrażalnika, aby lekko zmiękły.
Pucharki ozdabiamy świeżymi truskawkami oraz miętą.
Serdecznie polecam !!!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.