Muszę przyznać, że jest to wspaniały tort, dość słodki, ale smakowity !!!
Mój Mąż był bardzo zadowolony z jego smaku, a zazwyczaj nie lubi niczego z bakaliami.
W bezie są suszone daktyle, w masie również jak i orzechy.
Ten tort jest zrobiony na wzór tego jak w cukierni "Sowa", a przepis znalazłam na blogu Margarytki, za który serdecznie dziękuję :-)
Składniki:
- 6 dużych białek
- szczypta soli
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie blachy smarujemy masłem,wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy dwa okręgi o średnicy 23 cm.
Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier biały i trzcinowy, stopniowo, cały czas ubijając, aż do momentu do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
Dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Dodajemy suszone daktyle, mieszamy.
Masę bezową wykładamy na narysowane na papierze okręgi i wyrównujemy..
Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy przez kolejne 90 minut.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajamkowej z puszki
- pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 10 daktyli, posiekanych
Serek mascarpone i śmietanka powinny być mocno schłodzone.
Mascarpone mieszamy z masą kajmakową na gładką masę.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mieszamy razem z mascarpone.
Na koniec dodajemy bakalie i delikatnie wszystko mieszamy.
Wykonanie:
Na paterę wykładamy jeden blat, smaryjemy go masą kajmakową z mascarpone, następnie układamy drugi blat, wierzch smarujemy resztą masy, posypujemy gorzkim kakao, oraz dekorujemy daktylami i orzechami.
Serdecznie polecam !!!