Przepis może należy do zwyczajnych, ale jest mnóstwo sposobów wykonania racuszków.
Przedstawię Wam swój, który jest chwalony przez całą rodzinę, więc przypuszczam, że i smaczny ;-)
Racuszki są delikatnie chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, z kawałkami jabłek (aby były bardziej wyczuwalne), polane naturalnym jogurtem i posypane cukrem oraz cynamonem,
powiem nieskromnie, że są pyszne !
Składniki na ok 30 szt:
- 3 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki
- 2 jabłka
- 1 do 2 łyżek cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
- jogurt naturalny
- cukier do posypania
- cynamon do posypania
Z drożdży, lekko podgrzanego mleka, cukru oraz 1 łyżki mąki robimy rozczyn, odstawiamy na ok. 5-10 minut.
Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę niezbyt drobną, mają być wyczuwalne.
Do miski wsypujemy mąkę, sól. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy.
Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy oraz pokrojone jabłka, wszystko mieszamy ponownie.
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy do ciasta drożdżowego i całość ostatni raz mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Ciasto jest luźniejszej konsystencji, ale takie ma być, nie należy dosypywać mąki, gdyż racuchy będą za twarde.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przyspieszyłam ten proces, wstawiając do lekko nagrzanego piekarnika na ok 25 minut.
Po wyrośnięciu racuszki nakładamy łyżką i wspomagając się drugą, wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smażymy z każdej strony po ok. 1,5 minuty, na złoty kolor. Pamiętajcie, aby w trakcie smażenia zmniejszyć ogień, gdyż racuszki mogą nam się przypalić a w środku być surowe !
Moje racuchy podałam polane łyżeczką jogurtu naturalnego oraz posypane cukrem i cynamonem, pychota !!!
Polecam, Wy jak i Wasze Dzieci będą się nimi zajadać ;-)