Moje domowe muesli

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Tak przygotowane przez siebie Muesli jem prawie codziennie na śniadanie a ostatnio również je mój starszy synek ;-)

Może wyda Wam się to dziwne, ze tak proste danie na śniadanie  chcę Wam przedstawić.

Jednak stwierdziłam, ze warto,  zajęciach w przedszkolu u mojego synka, które były jakiś czas temu.

Dzieci przez  omawiały  z Panią schemat zdrowego odżywiania, czyli produkty zdrowe, szkodlliwe. Dowiadywały się jakie są rodzaje zbóż, kasze, makarony, itd...

No i  zadaniem domowym było przyniesienie kilka rodzajów makaronu, płatki, które dzieci jedzą na śniadanie a także Pani prosiła mnie abym upiekła dla dzieci domowy chleb.


Tak więc zaniosłam do przedszkola swój chleb mleczny na zakwasie oraz płatki własnoręcznie przygotowane.

Jakież było moje zdziwienie, gdy Pani powiedziała, że dzieci były zachwycone i chlebem i muesli, wręcz przyniosłam za mało !

Jeden tata wziął nawet przepis na muesli, gdyż synek poprosił, czy mogłabym podać, tak Jemu smakowało :-)

 

 



Tak więc podaję i wam składniki, z których zrobiłam swoje domowe Muesli:

- 2 łyżki płatków kukurydzianych

- 4 łyżki płatków owsianych

- 10 g rodzynek

- 15 g suszonej żurawiny

- 10 g suszonych moreli

- 10 g  posiekanych nożem migdałów

- 1 łyżka miodu

- 1 banan

- 3/4 do 1 szklanki mleka



Płatki mieszamy w miseczce ze sobą, dorzucamy całe rodzynki, przekrojone na pol suszoną żurawinę a także pokrojone w kosteczkę morele oraz posiekane orzechy.

 Następnie dodajemy 1 łyżkę miodu oraz pokrojonego w półplasterki banana

Całość zalewamy letnim mlekiem.


Ta mieszanka jest bardzo zdrowa i pożywna, bez dodatku cukru !

Serdecznie ją polecam dla dzieci jak i dorosłych !