Pancakes z bananami i miodem

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pancakes z bananami i miodem - 5.0 out of 5 based on 1 vote

 

 

W Polsce dzień przed Środą Popielcową zawsze są Ostatki, czyli tzw. "śledzik".

Natomiast w Anglii i Irlandii jest obchodzone "Pancakes Day", czyli "Dzień Naleśnika".

Jest to odpowiednik naszego "tłustego czwartku".

 

Z tej okazji postanowiłam i ja przygotować pyszne i proste pancakes przełożone bananami i oblane miodem.

 

Jeśli macie możliwość, to najlepiej kupujcie miód bezpośrednio ze sprawdzonej pasieki, wtedy będziecie wiedzieli, że na pewno jest dobry i zawiera mnóstwo mikroelementów.

 

Nie polecam tego z marketów lub z innych nie sprawdzonych źródeł, taki miód często jest podgrzewany, aby miał dalej płynną konsystencję, przez co nie ma wartości.

Czasem zdarza się, że do miodu dodawany jest również cukier.

 

Pamiętajcie, ze prawdziwy miód z czasem ulega krystalizacji, jest to naturalna kolej rzeczy, w przeciągu, 3-4 miesięcy powinien zacząć się już krystalizować.

 

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej jak rozpoznać prawdziwy miód, polecam lekturę.

 

 

 

Składniki na 10 szt pancakes:

- 3/4 szklanki mleka

- 1 jajko

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1/4 szklanki cukru pudru

- 10 g roztopionego masła

 

- sok z połowy cytryny

- 2 banany

- miód wielokwiatowy, lipowy (użyłam spadziowego)

- listki mięty do dekoracji

 

 

Mleko , jajko i wanilie ubijamy trzepaczką. Mąkę, sodę oraz cukier przesiewamy, dodajemy do mleka i jajka. Energicznie mieszamy do połączenia składników (ciasto nie może mieć grudek, można wymieszać rózgą).

 

Roztapiamy masło. Moczymy pędzelek i smarujemy masłem patelnię z nieprzywieralną powłoką. Nakładamy łyżką nasze pancakes, mają mieć wielkość mniej więcej placków z jabłkami.

 

Pancakes smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu przez ok 2-3 minuty z każdej strony.

Dopóki wszystkich naleśniczków nie zesmażymy, przykrywamy je szczelni folią aluminiową, aby nie wystygły.

 

Banany kroimy na plasterki, dodajemy sok z cytryny, aby nie zciemniały.

 

Następnie układamy piętrowo po 5 szt na osobę.

Przekładamy: naleśnik banany, polewamy miodem, naleśnik, banany, polewamy miodem, aż do ostatniej sztuki :-)

 

 

Smacznego :-)