Zdawać by się mogło, że jak ? Lody z arbuza ? Kto to widział ? Jak to może smakować ?
Ano może
Tak naprawdę te lody to kwestia gustu i smaku. Niektórym mogą odpowiadać, innym nie.
Moja Rodzina ma różne zdanie na temat tych lodów
Mnie osobiście bardzo smakują ! Są bardzo orzeźwiające przez dodatek samego arbuza jak i limonki. Porównywalne do wodnych lodów.
Na pewno warto z samej ciekawości wypróbować arbuzowe lody na patyku, ja je po prostu uwielbiam !!!
Eton Mess jest tradycyjnym angielskim deserem, który składa się z truskawek, rozkruszonej bezy i kremu.
Podawane jest na corocznej grze w krykieta w Eton College's.
Deser pod tą nazwą istnieje od XIX wieku.
Słodki bałagan z Eton jest idealnym deserem na lato !
Można go wykonać z innymi owocami, ale najbardziej wykorzystuje się do niego truskawki, co wynika właśnie z angielskiej tradycji.
Jego idealne połączenie kremówki ze słodką bezą i lekko kwaskowatymi truskawkami daje niesamowity smak
Naprawdę warto zrobić, jeśli nie próbowaliście do tej pory, polecam
kliknij aby powiększyć
Nazwa tego torta pochodzi od nazwiska wiedeńskiego cukiernika, Oscara Pischingera.
Oryginalny przepis został stworzony w 1881 roku, minęło ponad 100 lat a my wciąż o nim pamiętamy i raczymy się tym wspaniałym deserem.
Moja receptura pochodzi z książki mojej śp Cioci, "Nowoczesna Kuchnia Domowa" z 1939 roku.
Tort jest bardzo smaczny. Zwiększyłam jedynie ilość śmietanki, gdyż moim zdaniem masa czekoladowo-orzechowa była zbyt gęsta i miałam problem z rozprowadzeniem jej na waflach.
Polecam serdecznie :-)
Persymona (kaki) to owoc pochodzący głównie z Azji, obecnie uprawiane jest również w Brazylli, Włoszech, Grecji, Hiszpanii.
Skórka dojrzałych owocow jest koloru zółtoczerwona do pomarańczowej i takie powinniśmy wybierać.
Dojrzałe owoce są miękkie a miąższ słodki i aropmatyczny, bez pestek.
Kaki jest doskonałym źródłem witamin oraz błonnika, , jedzenie persymony jest wskazane dla osób z podwyższonym cholesterolem jak również chorującym na nowotwory.
Więcej na temat:
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/produkty/kaki-ciekawostki-890.html#ciekawostki-wlasciwosci
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hurma_wschodnia
Proponuję Wam dzisiaj lekko słodką jak również orzeźwiającą gremoladę z kaki, z dodatkiem cukru trzcinowego, mięty i limonki :-)
Ostatnio wszystko robię w biegu, jestem już zmęczona...
Gdy przykładam głowę do poduszki, od razu zasypiam...
Jeszcze przez jakiś czas będę mało obecna na blogu, niestety, ale sprawy rodzinne są ważniejsze.
Dodatkowo moje zdrowie też siadło i muszę teraz biegać po lekarzach a o dobrego specjalistę niestety teraz trudno.
Jednak coś tam dla Was mam, i to nawet na czasie, bo z dodatkiem jagód ;-)
Świetny dodatek do prezentu dla Waszych Tatusiów, nie zapominajcie, że jutro jest Dzień Ojca :-)
Ale dobra, nie ma sensu marudzić i narzekać, trzeba wziąć się w garść, tak więc przedstawiam przepis na Cupcakes z dodatkiem białej czekolady z pyszną bitą śmietaną i mascarpone, a dla kontrastu posypane jagodami, pysznie !!!
Kto spróbuje zrobić domowe lody, na pewno nie sięgnie już po te ze sklepu :-)
Typowe lody robi się na żółtkach i te są najsmaczniejsze.
Nie potrzeba do nich maszynki, wystarczy zmiksować je co pól godziny przez pierwsze trzy godziny.
Miksowanie jest potrzebne, aby lody były bardziej puszyste, kremowe i nie miały kryształków lodu.
Połowa lodów jest przesmażona na maśle, ale uwierzcie mi, dzięki temu mają niepowtarzalny i niebiański smak :-)
Dzisiaj przedstawiam lody truskawkowe, rodzinka była zachwycona !
Idealny na podwieczorek, szybki i smaczny deser.
Moja Mama robi go ze słodką śmietanką, ja postanowiłam trochę odchudzić i dodaję jogurt naturalny.
Na pewno posmakuje całej Rodzinie i składniki właśnie Wam podam na porcje :-)
Muszę przyznać, że jest to wspaniały tort, dość słodki, ale smakowity !!!
Mój Mąż był bardzo zadowolony z jego smaku, a zazwyczaj nie lubi niczego z bakaliami.
W bezie są suszone daktyle, w masie również jak i orzechy.
Ten tort jest zrobiony na wzór tego jak w cukierni "Sowa", a przepis znalazłam na blogu Margarytki, za który serdecznie dziękuję :-)
Przepis może należy do zwyczajnych, ale jest mnóstwo sposobów wykonania racuszków.
Przedstawię Wam swój, który jest chwalony przez całą rodzinę, więc przypuszczam, że i smaczny ;-)
Racuszki są delikatnie chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, z kawałkami jabłek (aby były bardziej wyczuwalne), polane naturalnym jogurtem i posypane cukrem oraz cynamonem,
powiem nieskromnie, że są pyszne !
Przepis ten powstał w zasadzie z przypadku, nie był zaplanowany.
A to wszystko dlatego, że gotowałam dla Męża ryż na obiad, Moje najmłodsze dziecię mnie wzywało i zapominając o ryżu wzięłam synka na ręce.
Uwielbiamy ryż jaśminowy, a że ten właśnie gotowałam, wystarczyło jedyne 10 minut, aby się ugotował, oczywiście mój gotował się 25 minut i powstała pulpa ryżowa.
Tak więc ryz na obiad dla Męza musiałam gotować kolejny raz, a z tej pulpy, wpadłam na pomysł, że zrobię deser, gdyż szkoda było mi marnować ryż.
W ten sposób powstał zapiekany pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami i cynamonową kruszonką.
Polecam Wam serdecznie ten szybki i smaczny deser, jest wspaniały zarówno dla dzieci jak i dorosłych :-)
Strona 1 z 3