Kruche ciastka ze śmietaną

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Kruche ciastka ze śmietaną - 5.0 out of 5 based on 5 votes

Przepis na te ciasteczka pochodzi z zeszytu mojej Babci Wandzi, której niestety nie ma już ze mną. 

Pozostają za to wspaniałe i sprawdzone przepisy, z których bardzo często korzystam.

 

Ciastka postanowiłam upiec dla drugiej mojej Babci Celinki, która uwielbia moje domowe wypieki.

Wiedziałam, że taka niespodzianka sprawi Jej przyjemność :-) , gdyż to , co zrobimy własnoręcznie i włożymy dużo serca, zawsze jest przyjmowane z entuzjazmem !

 

 

    

Składniki na ok. 60 szt:

 - 500 g mąki pszennej

- 250 g masła

- 180 g cukru pudru

- 1 jajko

- 125 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 %

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 5 migdałów

- skórka otarta z 1 cytryny 

- cukier biały kryształ do obsypania ciastek

- cynamon zmieszany z cukrem, do obsypania ciastek

- 1 jajko do smarowania

 

 

Migdały drobno siekamy, ja robiłam to w malakserze z nożem.

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, , następnie dodajemy masło, siekamy nożem razem z mąką.

Następnie dodajemy skórkę śmietanę, jajko oraz skórkę z cytryny.

Zagniatamy ciasto aż uzyska jednolitą konsystencję, przypominającą plastelinę.

 

Wkładamy do lodówki na 2,3 godziny (najlepiej na noc), aby ciasto się schłodziło.

 

Następnie na podsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na grubość 1 cm.

Wycinamy różnymi foremkami kształty, jakie nam się podobają.

Ja wycinałam kółka szklanką.

Pierwsza połowa ciastek była obsypana cukrem z cynamonem, a druga połowa zwykłym białym cukrem.

 

 

Aby wyciąć ciastka z dziurką w środku, należy najpierw wyciąć koło szklanką, a następnie w środku małe kółeczko kieliszkiem, lub, tak jak w moim przypadku, nakrętką od butelki z wodą mineralną.

 

 

Polecam !