POLECAMY
Profesjonalne strony internetowe
już od 400,00 zł
_______________________
_______________________
Dystrybutor maszyn ogrodniczych
_______________________
Kancelaria radcy prawnego Tczew
_______________________
Jako, że sezon truskawkowy już jakiś czas temu rozpoczęty, chciałabym Wam przedstawić bardzo prosty i szybki przepis właśnie z tymi owocami
Tak naprawdę są tylko 3 kluczowe składniki: ciasto francuskie, truskawki i cukier trzcinowy.
Ciasteczka możemy upiec, gdy goście są już w drodze, gdyż zajmują naprawdę niewiele czasu, a prezentują się świetnie
Nawet mój Mąż, który nie lubi ciasta francuskiego, polubił te ciasteczka i pochłonął połowę
Tak więc możecie wierzyć mi na słowo, są naprawdę smaczne
Przepis na ok 25 szt:
- 1 opakowanie (375 g ) ciasta francuskiego
- ok 12 do 13 dużych truskawek
- 1 jajko
- cukier trzcinowy nierafinowany
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, kroimy na pół.
Ciasto francuskie w poziomie kroimy na paski o szerokości do 5 cm.
Na co drugi pasek kładziemy połówki truskawek, wyjdzie ok 5 połówek na jeden pasek.
Następnie przykrywamy paski z truskawkami tymi bez.
Ciasto dociskamy wokół truskawek i kroimy na kwadraty lub prostokąty.
Ostrym nożem nacinamy wierzch ciastek.
Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy cukrem trzcinowym. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 do 20 minut, można z termoobiegiem, ale trzeba uważać aby wierzch się nie przypalił.
Polecam serdecznie na szybki deser do kawy