Jeden z wielu mega pysznych przepisów mojej Babci :-)
Na pewno wielu z Was jadło nie raz ptysie, ja wspominam bardzo miło ten smak, w zasadzie smak dzieciństwa.
Przepis bardzo prosty, mimo to ptysie rozpływają się w ustach.
Polecam serdecznie :-)
Składniki na 12 mniejszych lub 6 dużych ptysi:
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła
- 75 g mąki pszennej
- 2 całe jajka
- szczypta soli
- 500 g śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
- opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Masło zagotowujemy z wodą. Po rozpuszczeniu dalej gotujemy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż masa stanie się szklista.
Odstawiamy z ognia/płyty. Do ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka, po każdym miksujemy. Masa powinna być gęsta.
Masę nakładamy do szprycy i wyciskamy końcówką w formie gwiazdki okrągłe porcje o średnicy ok 7 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Między porcjami powinny być odstępy, gdyz ptysie dość mocno rosną.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do momentu aż będzie sztywna. Dodajemy cukier puder i ziarenka z połowy laski wanilii, przez moment miksujemy do połączenia składników.
Masę schładzamy w lodówce do momentu aż stężeje.
Ptysie kroimy wzdłuż i nadziewamy bitą śmietaną.
Smacznego :-)