Ptysie z bitą śmietaną

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

 

Jeden z wielu mega pysznych przepisów mojej Babci :-)

Na pewno wielu z Was jadło nie raz ptysie, ja wspominam bardzo miło ten smak, w zasadzie smak dzieciństwa.

Przepis bardzo prosty, mimo to ptysie rozpływają się w ustach.

 

Polecam serdecznie :-)

 

Składniki na 12 mniejszych lub 6 dużych ptysi:

- 1/2 szklanki wody

- 50 g masła

- 75 g mąki pszennej

- 2 całe jajka

- szczypta soli

 

- 500 g śmietany kremówki 30 lub 36 %

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 laski wanilii

- opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Masło zagotowujemy z wodą. Po rozpuszczeniu dalej gotujemy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż masa stanie się szklista.

Odstawiamy z ognia/płyty. Do ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka, po każdym miksujemy. Masa powinna być gęsta.

Masę nakładamy do szprycy i wyciskamy końcówką w formie gwiazdki okrągłe porcje o średnicy ok 7 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Między porcjami powinny być odstępy, gdyz ptysie dość mocno rosną.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 25-30 minut.

 

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem  do momentu aż będzie sztywna. Dodajemy cukier puder i ziarenka z połowy laski wanilii, przez moment miksujemy do połączenia składników.

Masę schładzamy w lodówce do momentu aż stężeje.

Ptysie kroimy wzdłuż i nadziewamy bitą śmietaną.

 

Smacznego :-)