Sernik "Krople Rosy"

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik "Krople Rosy" - 4.8 out of 5 based on 5 votes

 

 

Przepis na ten sernik dostałam parę lat temu od mojej dobrej koleżanki z pracy, dzięki Monia :*
Od czasu do czasu robię go na weekend, gdy moi chłopacy pragną czegoś słodkiego.

Sernik zawsze się udaje, jest prosty do wykonania, tani i przede wszystkim nie jest pracochłonny.

 

Przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie, daję, normalny twaróg zamiast mielonego i oczywiście wykonanie kruchego ciasta też trochę inne.


Jak sama nazwa wskazuje, na serniku, jakiś czas po upieczeniu, pokazują się kropelki, jakby faktycznie rosa.
Ważny jest tu ostatni element pieczenia, nie możemy wysuszyć bezy, którą nakładamy na wierzch, gdyż inaczej kropelki nie pojawią się.

Bardzo polecam !!!

 

 

 

Składniki na blachę prostokątną 37cx26cm.

Kruche ciasto:
- 3 szklanki* mąki
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny

Masa serowa:
- 600 g twarogu
- 1 opak. budyniu śmietankowego
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru


Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru

 

 

Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski, następnie siekamy nożem, żeby margaryna zbyt szybko nie zmiękła pod wpływem ciepła naszych rąk.
Nie schładzam kruchego ciasta !
Delikatnie wyrabiam je między palcami, ale tak aby miało postać kruszonki.

 

Tak zrobione ciasto rozkładam na blaszce i ugniatam delikatnie rękoma.
Widelcem robię dziury.

 


Przygotowujemy masę serową.
Do miski dodajemy po kolei wszystkie składniki i miksujemy.
Uwaga !!! ciasto będzie rzadkie !
Nie ma co się przejmować, do końca pieczenia stężeje, ewentualnie można dodać ł1yżeczkę mąki ziemniaczanej.

Masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w 180st.
Ja piekę z termoobiegiem.

Pod koniec pieczenia, ubijamy pozostałe białka z cukrem jak na bezy.
Po upieczeniu sernika, nakładamy bezę i podpiekamy jeszcze 15 minut, aż beza będzie miała złocisty kolor, ma być delikatnie miękka, w żadnym wypadku wysuszona, gdyż nie powstaną krople rosy !

 

A oto sernik od razu po upieczeniu:

 

Po ok. pół godziny na serniku zaczynają pojawiać się krople...

 

 

I do popołudniowej kawki:

 

 

Smacznego :-)

 

Moje uwagi:

* u mnie szklanki mają zawsze 250ml
* zamiast twarogu w wiaderkach lub 3-krotnie mielonego, kupmy lepiej zwykły twaróg.
Sernik wtedy nie będzie tak mocno ścisły.
Stosując zwykły twaróg, sprawimy że ciasto będzie bardziej wilgotne i będzie miało lepszy smak.

 

Naprawdę polecam ten przepis!

  

Serniki dla Miksera - edycja 1.14