Odwiedza nas 331 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Sernik czekoladowy z malinową galaretką

Ocena użytkowników: 1 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Sernik czekoladowy z malinową galaretką - 1.0 out of 5 based on 1 vote

 

Sernik ten powstał z myślą o konkursie prowadzonym na blogu Przepisy Aleksandry.

Przepis bazowy na ciasto jest u autorki bloga, natomiast zadaniem w konkursie jest dodać jakieś ciekawe składniki, aby nieco zmienić ciasto.

Od razu wiedziałam, że połączenie czekolady i malin będzie idealne.

Poprzez czekoladę sernik stał się słodszy i bardziej syty, natomiast lekko kwaskowata galaretka malinowa idealnie przełamuje słodki smak, dzięki czemu sernik nie jest za mdły.

 

Na spód użyłam domowego wypieku ciastek digestive.

 

 

 

Składniki na ciasto:

- 170 g ciastek digestive

- 80 g masła

- 4 duże jajka

- 1 żółtko

- 3/4 szklanki cukru 

- 0,5 kg twarogu (dałam trzykrotnie mielony z Maluty*)

- 0,5 kg mascarpone

- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

- 1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)

- szczypta soli

- 180 g gorzkiej czekolady

- 3 łyżki masła

- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

 

Galaretka malinowa:

- 200 g mrożonych malin

- 100 ml wody

- 40 g cukru

- 1,5 łyżki żelatyny w proszku

- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody (niekoniecznie)

 

Ciastka digestive rozdrabniamy w malakserze nożem, dodajemy masło i jeszcze przez moment miksujemy.

 Dno formy o średnicy 24 cm smarujemy masłem, obsypujemy tartą bułką (ja tym razem obsypałam mąką żytnią razową). Wykładamy masę ciasteczkową, dociskamy do dna formy palcami.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 10-15 minut ( ja piekłam 10 minut, z włączonym termoobiegiem).

 

Twaróg ,jajka, żółtko, mascarpone, budyń waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli miksujemy razem.

Rozpuszczamy w rondlu 3 łyżki masła, dodajemy czekoladę i podgrzewamy tak długo aż się rozpuści.

Lekko przestudzoną przelewamy do masy serowej. Dodajemy mąkę ziemniaczaną.

 

Masę serową przelewamy do formy ze spodem ciasteczkowym.

 

Na dno piekarnika ustawiamy dużą blachę lub garnek wypełniony wodą.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok 10 minut.

 

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni i pieczemy ciasto jeszcze 60 minut ( ja piekłam trochę dłużej, gdyż ciasto po bokach było dobre a

w środku surowe, najlepiej sprawdzić patyczkiem), przykryte folia aluminiową.

 

Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

 

Przygotowujemy sos malinowy.

Maliny wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy. Gdy już będą gorące, dodajemy cukier, mieszamy.

Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.

Na koniec dodajemy żelatynę, po prostu wsypujemy do gorącego sosu malinowego.

Zostawiamy do wystudzenia.

 

Galaretką malinową polewamy wierzch sernika i wkładamy ciasto na noc do lodówki aby się schłodziło a galaretka stężała.

 

 

 

Polecam, szczególnie amatorom czekolady !

 

/*wpis zawiera lokowanie produktu/

 

 

Przepis dodaję do akcji: 

Wspólne pieczenia sernika z mascarpone

Komentarze   

Asia Klein
0 #2 Asia Klein 2014-01-19 22:03
Olu, bardzo serdecznie dziękuję :-)
Powiem nieskromnie, że wszyscy się nim zachwycali !
Aleksandra
+1 #1 Aleksandra 2014-01-19 14:50
Dziękuję za dodanie serniczka do konkursu. Jest piękny :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram