Sernik na cieście kakaowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik na cieście kakaowym - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

 

Sernik ten jest pieczony u nas w rodzinie od lat, pamiętam jeszcze jak byłam dzieckiem, roznosił się aromat kakaowy w całym domu.

Dodatek cytryny oraz rumu podkręca jego smak.
Uwielbiam jeść go na zimno jak i na ciepło.
Poza chłodzeniem, które również sobie przyspieszam wkładając ciasto do zamrażalnika, sernik robi się dość szybko, nie sprawia żadnych problemów nawet początkującym.

 

Polecam serdecznie :-)

 

 

Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 opak. proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 2 jajka
- 200 g masła
- 180 g cukru
- szczypta soli

 

Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu (może być 3-krotnie mielony, choć  do tego ciasta ja osobiście nie mielę i uważam, że sernik jest lepszy, gdy nie jest tak ścisły i jest bardziej wilgotny)
- 10 żółtek
- 200 g oleju
- 150 g cukru
- 2 opak. cukru wanilinowego
- 2 opak. budyniu waniliowego
- sok i skórka otarta z 1 wyparzonej cytryny
- 1 łyżeczka rumu (można pominąć)

 

Składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli

 

Mąkę na ciasto, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól mieszamy ze sobą. Wbijamy jajka.
Schłodzone masło kroimy na kawałki, dodajemy do sypkich składników, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min do ochłodzenia (zmniejszyłam czas o połowę, wkładając ciasto do zamrażalnika)

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na wielkość blachy i układamy na blasze, podnosząc nieco brzegi do góry.
Piekarnik nagrzewamy do 175 st.

Między czasie Twaróg miksujemy z żółtkami i olejem.
Cukier mieszamy z cukrem wanilinowym, i budyniem, dodajemy do masy.
Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz rum.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy.

Masę serową rozsmarowujemy na cieście. Z drugiej części ciasta przyrządzamy kruszonkę (siekam drobniutko nożem, co jakiś czas podsypując mąką) i posypujemy nią masę.

Pieczemy na drugim poziomie od dołu ok. 50-60 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową, aby się zbytnio nie przypiekło.

 

Smacznego !

 

 

 Serniki dla Miksera - edycja 1.14