Odwiedza nas 628 gości oraz 0 użytkowników.

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top blogi

zBLOGowani.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

 

Durszlak.pl

POLECAMY

Profesjonalne strony internetowe

już od 400,00 zł

_______________________

Art4You Rzeźba w Drewnie

Rzeźby drewniane

_______________________

Dystrybutor maszyn ogrodniczych 

_______________________

Kancelaria radcy prawnego Tczew

_______________________

MATERIAŁY Z SIECI ZA DARMO

 

 

reklama ozonowanie tczew

zestaw creator 5narzedzi dla kobiet Topex 40D103

Sernik na cieście kakaowym

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Sernik na cieście kakaowym - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

 

Sernik ten jest pieczony u nas w rodzinie od lat, pamiętam jeszcze jak byłam dzieckiem, roznosił się aromat kakaowy w całym domu.

Dodatek cytryny oraz rumu podkręca jego smak.
Uwielbiam jeść go na zimno jak i na ciepło.
Poza chłodzeniem, które również sobie przyspieszam wkładając ciasto do zamrażalnika, sernik robi się dość szybko, nie sprawia żadnych problemów nawet początkującym.

 

Polecam serdecznie :-)

 

 

Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 opak. proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 2 jajka
- 200 g masła
- 180 g cukru
- szczypta soli

 

Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu (może być 3-krotnie mielony, choć  do tego ciasta ja osobiście nie mielę i uważam, że sernik jest lepszy, gdy nie jest tak ścisły i jest bardziej wilgotny)
- 10 żółtek
- 200 g oleju
- 150 g cukru
- 2 opak. cukru wanilinowego
- 2 opak. budyniu waniliowego
- sok i skórka otarta z 1 wyparzonej cytryny
- 1 łyżeczka rumu (można pominąć)

 

Składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli

 

Mąkę na ciasto, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sól mieszamy ze sobą. Wbijamy jajka.
Schłodzone masło kroimy na kawałki, dodajemy do sypkich składników, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min do ochłodzenia (zmniejszyłam czas o połowę, wkładając ciasto do zamrażalnika)

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na połowę. Pierwszą część rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na wielkość blachy i układamy na blasze, podnosząc nieco brzegi do góry.
Piekarnik nagrzewamy do 175 st.

Między czasie Twaróg miksujemy z żółtkami i olejem.
Cukier mieszamy z cukrem wanilinowym, i budyniem, dodajemy do masy.
Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny oraz rum.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy.

Masę serową rozsmarowujemy na cieście. Z drugiej części ciasta przyrządzamy kruszonkę (siekam drobniutko nożem, co jakiś czas podsypując mąką) i posypujemy nią masę.

Pieczemy na drugim poziomie od dołu ok. 50-60 minut, w razie potrzeby pod koniec pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową, aby się zbytnio nie przypiekło.

 

Smacznego !

 

 

 Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Komentarze   

Kuchnia Haim
0 #2 Kuchnia Haim 2014-02-10 17:58
Dziękuję serdecznie i polecam :-)
gin
+1 #1 gin 2014-02-10 11:06
Wygląda pysznie, musi smakować wyjątkowo :)

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Najnowsze komentarze

  • Bigos staropolski, najlepszy !

    Piotr 30.03.2018 16:05
    W istocie jesteś zdecydowanie nieskromna :) Po długich poszukiwaniach w internecie przepisu na "just ...
     
  • Chłodnik ogórkowy

    Dominika 12.02.2018 13:37
    Ja zawsze stawiam na imprezę jako zagryzkę warzywny mix. Party Mix od Ole to idealna przekąska na ...
     
  • Najlepszy makowiec zawijany mojej Babci !

    lidia 17.12.2017 15:47
    czy makwiec pieczemy w pergaminie
     
  • Aromatyczny rosół z gęsi i indyka

    lidia 17.12.2017 15:37
    uwielbiam rosoly. ten wyglada apetycznie, jednak mysle ze proporcja miesa w stosunku do 2.5l wody sa ...
     
  • Dorsz w occie

    Marzena 06.10.2015 07:56
    a jak przygotować do słoika?

Obserwuj Kuchnię Haim

na

Instagram