Brownie z płatkami jaglanymi

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Brownie z płatkami jaglanymi - 3.0 out of 5 based on 1 vote

 

Lubicie naszego polskiego Murzynka ???

Jeśli tak, to to ciasto jest właśnie dla Was !

Pochodzące z Ameryki Brownie, bardzo podobne smakiem do Murzynka, jest  w smaku cięższe i bardziej wilgotne, mocno czekoladowe.

Połączenie orzechów, żurawiny, kokosu, rodzynek oraz gorzkiej czekolady nadaje  ciastu niesamowity  smak a olejek pomarańczowy, ciekawy aromat.


Ciasto najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu, zajadaliśmy jeszcze lekko ciepłe. Wtedy jest bardziej wilgotne, a o to właśnie w nim chodzi.


Co tu dużo pisać, ciasto rozpływa się w ustach !!! Do tego szklanka mleka lub kawa...


Zachęcam Was bardzo serdecznie do wypróbowania tego przepisu, nie będziecie żałować.

Ciasto w dodatku bardzo szybko się przygotowuje.

Jak dla mnie idealne !

 


Podaję składniki:

- 200 g gorzkiej czekolady

- 200 g masła

- 4 całe jajka

- 1 szklanka cukru trzcinowego ( można zastąpić białym cukrem, ale zmieni on troszkę smak ciasta)

- 1 łyżka olejku pomarańczowego (można dać trochę mniej)

- 3 łyżki płatków jaglanych

- 2 łyżki suszonej żurawiny

- 2 łyżki rodzynek

- 5 łyżek wiórków kokosowych

- 1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych

- 3/4 szklanki mąki pszennej

 



Czekoladę łamiemy na kostki, podgrzewamy z masłem w rondelku aż do momentu całkowitego roztopienia. Pilnujemy aby masy nie zagotować.

Orzeszki ziemne rozdrabniamy w blenderze.

Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym, dodajemy olejek pomarańczowy oraz lekko ostudzona czekoladę.

Miksujemy.

Wszystkie suche składniki mieszamy razem ( żurawina, rodzynki, kokos, mąka, płatki jaglane, orzeszki ziemne) i dodajemy do masy czekoladowo-jajecznej. Miksujemy ponownie.

Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm).

Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok. 20 minut.

Podajemy pokrojone na kwadraty.

 



Smacznego !