Karpatka, pyszna !!!

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Karpatka, pyszna !!! - 5.0 out of 5 based on 2 votes

 

Kolejny przepis mojej Teściowej, dostosowany jedynie do mojej formy :-)

W każde urodziny w naszej rodzinie zawsze była Karpatka zrobiona przez moją Teściową, to już była taka tradycja :D

Teraz niestety Teściowej nie ma już z nami, jednak pozostał wspaniały przepis,z którego korzystam...

Polecam Wam serdecznie :-)

 

 

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka wody

- 125 g masła

- 1 szklanka mąki pszennej

- 5 całych jaj

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. 

Wodę gotujemy z masłem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszamy aż masa stanie się szklista. Odstawiamy z ognia/płyty. Do gorącej masy dodajemy pojedynczo jajka, za każdym razem miksując.

Ciasto rozprowadzamy na dwóch równych blachach o wymiarach 37 x 26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym do 200 st piekarniku przez ok 25-30 minut. Nie otwieramy w tym czasie piekarnika, bo ciasto nam nie wyrośnie.

Moje ciasto piekłam na termoobiegu.

 

Składniki na krem :

- 250 g masła w temperaturze pokojowej (ma być miękkie)

- 1 żółtko

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 szklanki mleka

- 2 łyżki mąi pszennej

- 3 łyżki mąki ziemniacznej

- 1 łyżka cukru waniliowego lub połowa laski wanilii

 

Z podanej ilości mleka odlewamy 1/3 szklanki. Mniejszą porcję mieszamy z mąką i cukrem waniliowym (dałam ziarenka z połowy laski wanilii) tak, aby nie było żadnych grudek. Większą porcję zagotowujemy.

Do gotującego się mleka, dodajemy porcję z mąką i energicznie mieszamy do momentu aż nasz budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostudzenia.

Masło miksujemy z żółtkiem i cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń. Najlepiej dodawać po 2 łyżki i miksować, kolejne 2 łyżki - miksować, do momentu aż skończy nam się budyń.

Masę przekładamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc. Przyspieszyłam ten proces, wstawiając formę z ciastem do zamrażalnika, wystarczy ok 30-45 minut i schłodzone masło zwiąże cały krem.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego :-)

 

ZAPRASZAMY NA NASZE FORUM