Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Placek amerykański, ciasto wiewiórka, lub śmietnik, jak kto woli ;-) - 5.0 out of 5 based on 5 votes

 

Przepis na to ciasto mam od mojej Teściowej od kilku lat, raz do roku na pewno je piekę :-) Na Boże Narodzenie jest natomiast praktycznie co roku u mojej szwagierki.

U mnie w oryginalnym przepisie od Teściowej widnieje pod nazwą "Śmietnik", jednak dzisiaj dowiedziałam się również o innych nazwach, dzięki osobom, które śledzą mojego bloga na Facebooku ;-)

Tak więc postanowiłam wyszczególnić te nazwy w tytule posta, w ten sposób każdy z Was będzie mógł znaleźć to ciasto pod nazwą, jaką zna.

 

Przepis jest banalnie prosty, nigdy nie miałam problemu z tym aby ciasto wyszło. Na niektórych stronach czytałam komentarze, że zrobił się zakalec, powiem szczerze, ani razu nie miałam zakalca !!!

Przepis różni się trochę od innych. Owszem, są jabłka, orzechy, ale również rodzynki i olejek migdałowy, dzięki któremu ciasto obłędnie pachnie !!!

I co najlepsze, nie używamy miksera, wszystko wystarczy wymieszać łyżką, ot cała filozofia.

 

Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na placek amerykański, ciasto wiewiórkę lub, jak kto woli, śmietnik.

Polecam serdecznie :-)

 

 

Składnik na ciasto:

- 5 średniej sporych jabłek pokrojonych w kostkę

- ok 0,5 szklanki sparzonych wcześniej rodzynek

- 1 szklanka cukru

- 3 całe jajka

- 2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 1 buteleczka olejku migdałowego

- 2 łyżki gorzkiego kakao

- 0,5 szklanki oleju rzepakowego

- 0,5 szklanki  posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (mogą być podprażone)

 

Polewa:

- 100 g masła

- 4 łyżki gorzkiego kakao

- 5 łyżek cukru

 

Do posypania:

- garść posiekanych lub całych orzechów włoskich lub laskowych

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Dodajemy je do większej miski w kolejności, w jakiej są wyżej podane, nie inaczej ! Zostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 30 minut, nie mieszamy !

Po upływie czasu składniki mieszamy  do połączenia. Ciasto będzie dość gęste, ale takie ma być.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Piekłam w formie keksowej 30 x 12 cm i mój czas się wydłużył do 1,5 godziny, gdyz ciasto jest dość wysokie.

Można je natomiast upiec w formie 33 x 22 cm i wtedy czas pieczenia wynosi ok 45-50 minut.

Mimo wszystko zawsze tego typu ciasta sprawdzam drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone :-)

 

Robimy polewę :-)

Do rondla dodajemy prawdziwe masło pokrojone w większą kostkę, kakao i cukier. Wszystko razem gotujemy do wrzenia, mieszając.

Następnie pokrywamy polewą przestudzone ciasto. Wierzch posypujemy orzechami. 

 

Ciasto jeszcze lepiej smakuje następnego dnia, gdyż przejdzie wilgocią od jabłek. Niestety u nast rzadko dotrwa nawet do wieczora ;-)

 

Polecam !