Jak obiecałam, tak wstawiam dzisiaj przepis na podwójnie truskawkowy torcik w wersji innej niż zwykle :-)
Torcik jest bardzo prosty do wykonania, jedynie czas oczekiwania na tężenie masy jest dla cierpliwych, ale skoro ja wytrzymałam i poczekałam, to Wy również dacie radę ;)
Torcik idealnie nadaje się na urodziny dla dziecka, nietłusty, owocowy, dzięki zawartej w nim galaretce z musem truskawkowym idealny na upalne lato, wręcz chłodzący!
Polecam serdecznie taką wersję, na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę niebanalnym wyglądem :-)
Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form: http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php .
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka ( biała i żółtka osobno)
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na masę śmietankowo-truskawkową:
- 200 g śmietany kremówki 36 %
- 400 g truskawek
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na środkową masę:
- 450 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml wody
Najpierw robimy masę. Truskawki umyte i odszypułowane blendujemy na mus. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, truskawkowy mus oraz żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie (żelatynę wlewamy gorącą).
Masę chłodzimy w lodówce aż stężeje, ja przyspieszyłam ten proces w zamrażalniku ;-)
Między czasie przygotowujemy biszkopt, będziemy z niego robić roladę z masą śmietankowo-truskawkową. W tej wersji też roladę możecie zostawić i tak podawać udekorowaną bitą śmietaną świeżymi truskawkami oraz miętą.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier i dalej ubijamy.Następnie dodajemy żółtka i ekstrakt waniliowy i ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy stopniowo do ubitej masy, delikatnie mieszając łyżką tak, aby masa nadal była puszysta, inaczej nasz biszkopt nie wyrośnie.
Ciasto przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt kładziemy górą do dołu na mokry rącznik kuchenny, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i szybko zawijamy w rulon. Dzięki wilgotnemu ręcznikowi biszkopt będzie bardziej elastyczny i nie będzie taki wysuszony.
Zostawiamy do ostudzenia.
Odwijamy wystudzony biszkopt, nakładamy całą masę, rozsmarowujemy, zostawiając po obu końcach nieposmarowane tak, aby masa przy zawijaniu nie wychodziła z rolady.
Roladę zawijamy w ręcznik kuchenny, chłodzimy w lodówce przez ok godzinę.
W tym czasie przygotowujemy ostatnią masę.
Kolejne truskawki blendujemy na mus. Wodę zagotowujemy, gdy zacznie wrzeć, wyłączamy i wsypujemy dwie galaretki truskawkowe.
Do gorącej galaretki dodajemy mus truskawkowy, mieszamy, zostawiamy do ostudzenia. Aby przyspieszyć ten proces, miskę lub garnek z masą wkładamy do zimnej wody, gdy będzie w temperaturze pokojowej, przekładamy do lodówki do schłodzenia i delikatnego stężenia.
Okrągłą miskę o średnicy ok 23 cm i wysokości 10 cm wykładamy folią spożywczą lub aluminiową tak, aby była na dnie i po bokach. Dzięki temu będzie nam łatwiej wyjąć nasz tort.
Roladę kroimy na plastry o grubości ok 3 cm, wykładamy nimi dół i boki miski, jeden przy drugim, tak aby nasza tężejąca galaretka z musem truskawkowym nie wydostała się na zewnątrz. Nawet jak zostaną jakieś resztki rolady, to wypełniamy nimi w środku wszelkie dziury, na zewnątrz nie będzie tego widać.
Tężejącą galaretkę z musem przekładamy do miski wyłożonej plastrami rolady.
Całość chłodzimy do momentu całkowitego stężenia galaretki. Proces możemy znów trochę przyspieszyć, wkładając całość do zamrażalnika.
Gdy już nasze ciasto będzie gotowe i odpowiednio sztywne, przykładamy do miski talerz lub paterę i odwracamy do góry nogami, folię spożywczą zdejmujemy.
Podajemy udekorowane świeżymi truskawkami i miętą.
Polecam serdecznie, pycha !!!